Americké námořnictvo zamaskuje kasárna s půdorysem svastiky

Vložil
ČTK
28.09.2007 11:35
Liberec

Washington - Americké vojenské námořnictvo vynaloží 600.000 dolarů na úpravu kasáren v San Diegu, které mají z ptačí perspektivy tvar hákového kříže. Jak dnes napsal list The New York Times, velení základny chce peníze vydat na parkovou úpravu a změny na střechách, aby půdorys budov na základně Coronado "zamaskovalo".

Půdorysu kasáren ze 60. let připomínajícím svastiku si po desetiletí nikdo mimo základnu nevšiml, dokud nepřišel internetový portál Google Earth nabízející satelitové snímky Země. Velení amerického námořnictva nicméně sporný tvar budov zaregistrovalo brzy po zahájení stavby v roce 1967, ale rozhodlo se nic nedělat.
"Nebyl žádný důvod pro to, aby se budovy přestavovaly," řekla mluvčí základny Angelica Dolanová. Nad základnou navíc nesměly létat civilní letadla, takže většina lidí by je ze vzduchu neviděla. "Musíte si uvědomit, že v 60. letech jsme neměli internet," uvedla Dolanová. "Nechceme nikoho urazit."
Proti kontroverzním kasárnám protestovala místní odbočka Ligy proti hanobení. Nicméně i její předseda Morrios Casuto uznal, že nejde o záměr a ocenil námořnictvo, že uznalo chybu a snaží se jí napravit.
0 komentářů
přidat komentář