Příběh skandinávské moderny II.

Zdroj
3D H. Interiér
Vložil
Tisková zpráva
10.09.2007 00:15
Skandinávský design by nebyl kompletní bez rodinné značky Fritz Hansen.

Od čtyřicátých let dál
Velmi úzká spolupráce s designéry jako byl J. Wegneren (navrhl židli China, 1944) a Børg Mogensen (navrhl sofa Spokeback, 1945) pokračuje. A přináší firmě nejen ochodní úspěch, ale také uznání na odborném světovém poli designu. Během čtyřicátých a padesátých let výroba ve Fritz Hansen pokračuje výrazně dopředu a stohovatelná židle Mravenec vzniká i v laminované podobě (1952) pro farmaceutickou firmu Novo Nordisk. Na jejím technologickém rozvoji se hlavní měrou podílí Søren Christian Hansen.
Dlouholeté osobní přátelství a spolupráce mezi Arnem Jacobsenem a Fritzem Hansenem ale vyústilo i do dalších zdařilých a dodnes vyráběných designů. Jmenujme například židli 7, křesla Egg a Swan nebo židli Oxford. Na konci šedesátých let se Fritz Hansen rozhodl ve Allerødu, severně od Kodaně vybudovat vlastní výrobní závod. Spolupráce s Arnem Jacobsenem pokračovala až do jeho smrti v roce 1971. Fritz Hansen rozšiřoval kolekci o nové modely, vzniká tak spolupráce s dalšími designéry a architekty jako byl například Henning Larsen. Mezi autory Republiky Fritz Hansen, jak se značka prezentuje, najdeme i enfant terrible dánského designu Vernera Pantona a v neposlední řadě básníka, architekta a vynálezce Pieta Heina. Ten společně s Brunem Mathssonem navrhl stůl Superellipse, který se stal dalším z klasických kusů skandinávské nábytkářské výroby.

V roce 1979 značku Fritz Hansen kupuje firma Skandinavisk Holding a přesně po 107 letech tak vlastnictví přechází z rukou samotné rodiny. Vývoj a další expanze na mezinárodní trh ale pokračují dál. Během osmdesátých a devadesátých let se ještě více začala rozvíjet spolupráce na mezinárodní úrovni a pro Fritz Hansen začali pracovat Burkhard Vogtherr a Ital Vigo Magistretti. Kolekce se pak rozrostla o další návrhy dánského designéra Poula Kjærholma (letos je podzimní a zimní kolekce zasvěcena speciálně jemu).

Republika Fritz Hansen dnes
Dnes patří Republika Fritz Hansen mezi malé a luxusní značky. Výrobky FH najdeme v obchodech typu Prada nebo Louis Vuitton, ale i v celé řadě sbírek moderního designu (Museum of Modern Art nebo Guggenheimovo Museum v New Yorku, ad.). Fritz Hansen představuje mezinárodní kvalitu a to nejlepší ze skandinávského designu. Více než jedno století trvající cesta od návrhů Arneho Jacobsena, Poula Kjærholma a Pieta Heina dále pokračuje díky spolupráci s designéry jako je Kasper Salto, Morten Voss, ale v portfoliu najdeme i práce mezinárodních hvězd typu Piera Lissoniho nebo německé dvojice Jehs+Laub.
Fritz Hansen nyní v mateřské firmě v dánském Allerødu zaměstnává přes 200 lidí a kolekce se prodávají po celém světě prostřednictvím showroomů v Tokiu, Londýně, Stockholmu, Oslu, New Yorku, Amsterdamu nebo Miláně.

Fritz Hansen ve světě
Fritz Hansen má vybudovanou celosvětovou síť autorizovaných partnerů, mezi něž nyní přibyla také firma 3D H. Interiér. V novém showroomu, který bude představen na letošním podzimním Designbloku, budou kromě dánské značky Fritz Hansen k vidění také produkty dalších renomovaných firem jako je Arper, Designers Guild, Edra, Emu, Magis, Zanotta, ad.
Prohlédněte si kompletní portfolio produktů Fritz Hansen na design portálu myCode nebo navštivte www.fritzhansen.com, kde najdete kompletní informace o této značce.

Související články:
Příběh skandinávské moderny I.

- Pokračování příští týden -
0 komentářů
přidat komentář