Sochař Veselý si odveze z Liberce své sochy, ničili je vandalové

Zdroj
Petra Laurinová
Vložil
ČTK
22.08.2007 23:30
Liberec

Liberec - Sochař Aleš Veselý si z Liberce předčasně odveze sochy, které zapůjčil na výstavu Industriální stopy. Obě jeho díla umístěná na volných prostranstvích v okolí Soukenného náměstí ničili vandalové. Společnost Spacium, která výstavu s cílem podpořit a oživit umění ve městě uspořádala, ani město nedokázaly zajistit jejich bezpečí. Veselý to dnes řekl ČTK.
    "Je to ostuda. Mrzí mě nejen, že jsou sochy poškozené, ale hlavně to, že zůstaly rozbité ležet na různých místech, aniž by se o ně někdo postaral. I policie se o  škodách dověděla se zpožděním," dodal. Veselý vystavoval svá díla v Praze, Německu a Nizozemsku, ze všech výstav se mu vrátily sochy v pořádku. Kurátorka výstava Ivona Raimanová ČTK řekla, že je to poprvé, co se jako pořadatelé setkali s takovým vandalismem. "Ihned jsme sochaře informovali a začali organizovat odvoz soch," dodala.
    Na Veselého soše Unstable Cube - nestabilní krychli, která je u obchodního domu Tesco, vylomil neznámý pachatel ocelovou tyč zasazenou v balvanu na pohyblivé podlaze, zároveň se rozbil i  balvan upevněný na vrcholu silné tyče. Na druhou sochu Space Point musel někdo vyšplhat a rozšroubovat ji, aby z ní spadl balvan zavěšený na řetězu. Díla lze podle Veselého za desetitisíce korun opravit, nikdo jim už ale nevrátí jejich autentičnost. Jednu i nich vyrobil před 15, druhou přede 19 lety.
    Velkoobjemné sochy v centru Liberce, a to nejen nejen Veselého, se staly terčem útoků vandalů několikrát. Poškodili i sochy Čestmíra Sušky a Michala Cimaly. Suškovy sochy museli organizátoři výstavy preventivně zabezpečit silnějšími podstavci k zemi, než je připevnil autor. Pět lidí zadržela v  souvislosti s jejich poškozováním městská policie, odhalil je kamerových systém, který má v dohledu většinu soch. Mimo jejich dosah je jen socha Jezdec nad schodištěm k obchodnímu domu. "Proto tam posíláme naše hlídky," řekl zástupce ředitele městské policie Miroslav Chmela.
    Výstava soch v centru Liberce potrvá do konce října, z devíti jich nyní zbude jen sedm. Podle Raimanové nadchla hlavně umělecky zaměřenou a odbornou veřejnost. Liberec si dělá ambice stát se městem soch, kde se výtvarné umění stane nedílnou součástí života. Podobný projekt nikde jinde v zemi není. Výstava navazuje na významnou akci Socha a město, která se pod Ještědem uskutečnila v roce 1969 a představila tehdy 45 výtvarných děl. Veselý se jí tehdy také zúčastnil. Příště by už dal do Liberce sochy jen za zcela jiných podmínek. Musely by být pojištěné a pořadatel by musel zajistit jejich bezpečnost. "Monitorování kamerami nestačí, sochy to neochrání," dodal.
    Společnost Spacium už dodala do Liberce mnoho soch. Jednou z prvních byla Koule Milana Housera před hotelem Zlatý lev a několik dočasných instalací před Severočeským muzeem. Před radnicí pak stála putovní Židle a nyní tam jsou Vrabci sochařky Martiny Niubo. Z autobusové zastávky u  knihovny se stala takzvaná Snídaně obrů Davida Černého a na tramvajové zastávce u kina Lípa je lavička s názvem Věčná něha od Lukáše Rittsteina.
0 komentářů
přidat komentář