Nová knihovna v Hradci Králové by měla fungovat v roce 2008

Vložil
ČTK
18.01.2007 10:45
Hradec Králové

Hradec Králové - Na podzim roku 2008 by mohli první čtenáři zamířit do nově budované Studijní a vědecké knihovny v Hradci Králové. Stavba, jež začala v říjnu 2004, měla být původně dokončena již letos, opoždění způsobilo uvolňování peněz ze státního rozpočtu, řekla ČTK ředitelka knihovny Eva Svobodová.
"Zpoždění je způsobeno přidělovanými penězi, až v průběhu výstavby se ukázalo, že část peněz na dokončení budovy získáme až v roce 2008," řekla Svobodová. Podle nového harmonogramu stavbaři letos dokončí fasádu, okna a ke konci roku začnou pracovat na vnitřních technologiích a úpravách. "Do konce letošního roku by knihovna měla být dokončena stavebně, v roce 2008 se bude pracovat na interiérech," řekla Svobodová.
Moderní betonová budova ve tvaru písmene X na břehu řeky Orlice bude nabízet nejen zázemí pro knihovnu, ale i studovny, literární kavárnu či výstavní prostory. Celkem stavba přijde na 395 milionů korun.
Státní studijní knihovna vznikla v Hradci Králové v roce 1949, zpočátku sídlila na Eliščině nábřeží, od roku 1968 také v budově bývalé židovské synagogy. Ta byla v roce 1994 vrácena Židovské obci a knihovna v  objektu platí nájem, proto vedení knihovny usilovalo o výstavbu nového sídla.
0 komentářů
přidat komentář