Grand Prix architektů má brněnské sídlo firmy MY DVA



Praha - Grand Prix Architektů 2017 dnes večer dostali architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof. Porota jim cenu udělila za objekt pro sídlo a prodejní galerii nábytku kancelářské firmy MY DVA na periférii jednoho z brněnských sídlišť. Porota je vybrala proto, že se podle ní jedná o přímočaré, zároveň ale citlivé řešení, které s neobyčejnou elegancí a smyslem pro humor dalo starému objektu novou funkci i tvář. Fasádu domu tvoří židle s odkazem na produkty, které firma vyrábí.


Výsledky tradiční národní soutěže architektů, které dva roky konkuruje nová soutěž pořádaná Českou komorou architektů, byly dnes večer vyhlášeny ve Veletržním paláci v Praze.

Podle informací na webu Archiweb.cz vítězný objekt vznikl přeměnou bývalého autosalonu. "Jednopodlažní objekt nevalné estetické kvality získal novou, snadno zapamatovatelnou tvář tvořenou více než devíti sty černými plastovými sedáky," uvádí oborový web. Abstraktně pojatá fasáda zároveň tak podle webu funguje jako poutač na firmu samotnou.

Cena za celoživotní dílo byla udělena in memoriam Jasanu Burinovi (1929 až 2017). Většinu své práce uskutečnil v USA, pořadatel ceny, jímž je Obec architektů, vyzdvihuje budovu bývalého československého velvyslanectví v Londýně, při jejímž vzniku architekt působil jako člen autorského týmu. "Zcela mimořádná je však i hlavní architektonická realizace autora na českém území, zdymadlo ve Štětí," uvádí pořadatelé.

Česko-americký architekt, urbanista, kreslíř a pedagog absolvoval studia architektury na VUT v Brně u Bohuslava Fuchse, jehož se stal později asistentem. Později v Praze studoval na AVU u Jaroslava Fragnera. Po okupaci Československa v roce 1968 odešel do USA.

V kategorii novostavba pořadatelé udělili dvě ceny. Jednu má bytový dům Radlická 142 v Praze na Smíchově autorů Jana Šestáka a Marka Deyla, druhou dostal Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky v Praze Dejvicích od autora Petra Franty. V kategorii designu cenu dostala vzducholoď od Martina Rajniše, která je součástí centra DOX, v kategorii krajinná architektura porota ocenila břežanský hřbitov autorů Zdeňka Sendlera a Václava Babky. Porota udělila sedm čestných uznání, výstava vítězných prací je od pátku přístupná ve Veletržním paláci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články