kruh jaro 2015 : Kristine Jensen, Iwona Wilczek

Zdroj
o.s. Kruh
Vložil
Tisková zpráva
04.06.2015 11:50
Kristine Jensen
Iwona Wilczek

Kruh Vás zve na jarní cyklus přednášek „Architektky“, kdy vystoupí řada vynikajících českých i zahraničních architektek, které představí své projekty i aktuální tendence v současné architektuře. 


Kristine Jensen, Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue (Dánsko) a Iwona Wilczek, db2 architekci (Polsko)

čtvrtek 4. června 2015, 19:30 hodin
Studio Hrdinů, Dukelských Hrdinů 530/47, Praha 7


Kristine Jensen: Na stavbě i mimo ni
Příběhy o krajině a proměnách města. Přístav, památkově chráněné území, hřbitov a návrh nového městského prostoru. Všechny uvedené příklady jsou výrazem promyšleného přístupu k přírodě a krajině v rámci sociálních struktur moderního města. Jaký je původní význam těchto míst? Co mají společného? Jak je může do budoucna proměnit krajinářská architektura? Městské prostory jsou místa setkávání. Zmíněné čtyři stavby městských prostorů zahrnují jak nová sídla, tak přeměny těch existujících. Společným cílem je zde proměna prostor v hodnoty vztahující se k lidem a místům, kde se odehrává kultura.
Kristine Jensen je zakladatelkou a kreativní ředitelkou kanceláře Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue. Pohybuje se na pomezí architektury a krajinářství a její přístup je autorský v každém projektu. Nejvíce ocenění získala za Nicolai Kulturcenter v dánském Koldingu.

Iwona Wilczek: Sny a realita
Iwona Wilczek představí práci malého nekomerčního ateliéru ve městě na jihu Polska. Bude hovořit o týmové práci, o nekonečných diskusích a o tom, co ve studiu vytvořili a jaké mají plány. Také promluví o svém postavení architektky – ženy, o lidech, s nimiž spolupracuje, a o tom, co je v jejím povolání nejdůležitější. Povolání architektky jí umožňuje proměňovat myšlenky ve hmotné, skutečné objekty. Každá návštěva staveb jí připomíná dobrá rozhodnutí učiněná během procesu navrhování.
Iwona Wilczek v roce 2002 absolvovala Fakultu architektury na vratislavské polytechnice. Studovala i na Technické univerzitě v Drážďanech. S Mariuszem Tenczyńskim založila ateliér db2 architekci. Společně vytvořili návrh administrativní budovy Muzea opolské vsi, která byla v roce 2009 navržena na Cenu Miese van der Rohe. Tato stavba rovněž získala Cenu Spolku polských architektů (SARP) za nejlepší zrealizovanou stavbu roku 2008. Ateliér se zabývá návrhy veřejných staveb, soukromých domů a prostorů pro výstavy a trhy. Zúčastňuje se soutěží. Iwona a Mariusz také vyučují na opolské technice.

Více informací >
0 komentářů
přidat komentář

Související články