Architekti přeměnili Strojař v radnici i domov pro seniory

Vložil
ČTK
23.02.2015 21:40
Přerov

Přerov - Sedmipodlažní opuštěná ubytovna Strojař, kterou Přerov může získat zdarma od ministerstva obrany, by se mohla v budoucnu přeměnit v sídlo magistrátu, domov pro seniory či prostor pro začínající podnikatele. Městu to doporučili studenti brněnské fakulty architektury, které kvůli možnostem využití objektu pozvala radnice do Přerova. Nad návrhy, které řešily nejen objekt, ale i jeho okolí, strávily přes dvě desítky studentů více než 1000 hodin. Město může Strojař získat zdarma, pokud pro něj na příštích deset let najde veřejné využití. Návrhy musí ministerstvu předložit do konce března.

    "Otevřelo nám to oči, co můžeme s budovou dělat, jsou to cesty, kterými si můžeme vydat. Ve středu na městě návrhy vyhodnotíme i po finanční stránce. Některé z nich byly sice zajímavé, ale finančně natolik náročné, že by se nedaly uskutečnit. Na ministerstvo se tak nakonec možná vydáme jen s některými z nich," řekl dnes ČTK radní a architekt Jan Horký.
    Mezi pěti předloženými návrhy bylo například využití objektu jako sídla radnice s podzemním parkováním. "Nyní je ve městě 11 míst, kde sídlí úřady města. Podle nás by bylo nejlepší je všechny umístit do jednoho objektu," uvedla v neděli při prezentaci jedna ze studentek workshopu. Strojař přeměnili studenti také v domov pro seniory propojený společnými prostory se sociálním bydlením. Mezi návrhy se objevila také přeměna ubytovny v administrativní budovu, podnikatelský inkubátor či malometrážní byty. Studenti navrhovali využití části prostoru také pro knihovnu či galerii. "Pokud bychom objekt od ministerstva získali, bylo by na místě poté vyhlásit architektonickou soutěž. Studentské práce nám umožnily promyslet, co chceme, a specifikovat své požadavky," doplnil Horký.
    Ubytovnu Strojař na konci roku 2013 opustili vojáci. Objekt má kapacitu 369 lůžek ve 144 pokojích a náleží k němu ještě pozemky o rozloze 5142 m². Ministerstvo objekt nabídlo k prodeji původně za 62 milionů korun, částka postupně klesla až na 46,5 milionu korun. Přerov chce Strojař získat z obavy, aby se z něj nestala další ubytovna, kterých jsou ve městě už dvě desítky. Bezúplatný převod se podařilo na konci loňského roku vyjednat novému vedení města, podmínkou je ale najít pro Strojař veřejně prospěšné využití. Předběžný souhlas k takové transakci získali zástupci Přerova také od ministerstva financí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články