Slovenskému Bardejovu hrozí kvůli novostavbě spory s UNESCO

Vložil
ČTK
08.08.2014 15:55
Rozestavěné X-centrum; zdroj: ahojbardejov.sk
Bardejov - Východoslovenskému městu Bardejov hrozí kvůli plánované novostavbě obchodního centra spory s Organizací Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO), na jejímž seznamu světového dědictví je historické centrum zapsáno od roku 2000. Napsal o tom dnes server pravda.sk. Podle památkářů Bardejovu hrozí vyškrtnutí ze seznamu, pokud investor projekt centra neupraví.

    Plánovaný obchodně-zábavní areál s názvem X-centrum má sice stát mimo chráněné památkové pásmo, podle památkářů ale pravidla UNESCO město zavazují, aby chránilo i širší urbanistickou strukturu a výhledy z důležitých míst. Právě ty by mohlo centrum narušit, protože zamýšlená kavárna ve druhém patře, z níž by měli hosté výhled na historické centrum, by bránila návštěvníkům hlavního Radničního náměstí ve výhledu na Kellerovu ulici.
    Ředitelka Krajského památkového úřadu v Prešově Eva Semanová se domnívá, že pokud by se obchodní centrum postavilo v navrhované podobě schválené stavebním úřadem, vyhodnotilo by to UNESCO jako negativní zásah do chráněné lokality. Bardejov by pak mohl skončit na seznamu ohrožených míst s tím, že by mezinárodní organizace žádala nápravu. Kdyby k ní nedošlo, mohlo by UNESCO město ze seznamu úplně vyškrtnout.
    Vyškrtnutí ze seznamu kulturního dědictví je krajním řešením, UNESCO k němu ale už několikrát přistoupilo. Známý je třeba případ německých Drážďan, které o punc památky UNESCO přišly kvůli stavbě nového mostu. V roce 2007 organizace stejně zasáhla v případě Ománu, jehož vláda dopustila drastickou redukci rezervace, kde žije ohrožený přímorožec arabský.
    Slovensko má seznamu kulturního a přírodního dědictví UNESCO sedm zápisů. Kromě Bardejova na něm figuruje například také Banská Štiavnica, Spišský hrad a Levoča nebo dřevěné kostely v Karpatech.
0 komentářů
přidat komentář