Matragi Design dostala za zbourání památky pokutu 150.000 korun

Vložil
ČTK
04.02.2014 18:50
Praha

Praha - Za odstranění vily na pražské Ořechovce dostala firma Matragi Design, kterou spoluvlastní slavná módní návrhářka Blanka Matragi, od pražských památkářů pokutu 150.000 korun. Společnost se proti sankci odvolala, říká, že vina za zničení domu je na straně stavební firmy, se kterou již rozvázali spolupráci. V současné době se koná správní odvolací řízení, které je na samém počátku, řekla ČTK mluvčí ministerstva kultury Anna Ješátková.
    Návrhářka říká, že na projektu pracuje přes dva roky, v domě plánovala muzeum své práce, které chtěla později věnovat "českému národu" a kvůli svému pracovnímu pobytu v zahraničí nemohla na práce na stavbě dohlížet tak, jak by bylo třeba.
    Památkový odbor ministerstva jako odvolací orgán obdržel odvolání 27. ledna. Pražští památkáři o pokutě rozhodli 18. prosince. Společnost porušila památkový zákon, když vilu odstranila bez závazného stanoviska, tedy povolení pražských památkářů. Dům se totiž nachází v památkové zóně. Firma také může dostat pokutu od stavebního úřadu Prahy 6.
    Podle památkového zákona může majitel kulturní památky, když o ni špatně pečuje, případně ji zničí, pokutu až dva miliony korun, v případě národní kulturní památky maximálně čtyři miliony korun; v praxi se ale tak vysoké sumy neudělují. Dům na Ořechovce samostatně na seznamu kulturních památek není, je jen součástí památkové zóny, tedy jeho památková ochrana je nižší.
    Rodinný dům stál v památkové zóně Vilová kolonie v ulici Pod Vyhlídkou. Na jeho zbourání upozornilo v lednu občanské sdružení Praha 6 ztrácí tvář, dům prý byl zbourán na počátku prosince. Informace se objevila v posledních dnech také v tisku. Matragi Design na rekonstrukci podle webových stránek sdružení získala územní rozhodnutí i stavební povolení, záměr neměl zásadním způsobem změnit charakter domu.
    Podle šetření památkářů sice na zeď domu spadl strom, v té době již ale byl objekt ve velmi špatném stavu a částečně rozebrán. Památkáři proto rozhodli o udělení pokuty.
    Podle Jiřího Kokeše, advokáta Matragi, stavební předpisy porušila najatá stavební firma. Nezabránila prý dostatečně pádu vzrostlého stromu na dům, který pak poničil obvodovou zeď, a nezajistila také dostatečně stavbu během rekonstrukce. Poté, co společnost Matragi Design pochybení zjistila, smlouvu ukončila. Případné pravomocné sankce podle Kokeše budou uloženy z "důvodu objektivní odpovědnosti klienta jako stavebníka i za pochybení stavební firmy" a nelze je "směšovat se zaviněním této situace".
    Matragi Design již zaslala k posouzení Národnímu památkovému ústavu nový projekt na novostavbu, která by měla být o jedno patro vyšší, změnit by se také měla střecha. Památkáři takovou podobu odmítli, podle nich se do dané lokality nehodí. Konečné slovo ale bude mít magistrátní odbor památkové péče.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Chytrá horákyně
Rivass
05.02.14 09:32
Au! To ale lechta!
takyarchitekt
05.02.14 01:52
neuvěřitelné
raval
05.02.14 03:36
Zajímalo by mě...
vilda
06.02.14 10:15
zobrazit všechny komentáře

Související články