Budova Elektrických podniků v Praze 7 by se měla dočkat oprav

Vložil
ČTK
24.06.2013 12:45
Praha


Praha - Majitel Elektrických podniků v Praze 7, společnost Bubenská 1, chce funkcionalistickou budovu zrekonstruovat. Památkově chráněný dům by měl být celkově zrekonstruován a v podzemí by mělo vzniknout parkoviště pro 144 aut. Opravy mají začít na jaře příštího roku. ČTK to zjistila z internetového informačního systému EIA. Záměr musí ještě schválit příslušné úřady, mimo jiné magistrát a radnice Prahy 7.
    "Záměr řeší rekonstrukci budovy bez zásadních změn jejího objemu. Rovněž stávající účel užívání stavby se bude měnit jen okrajově. Součástí záměru Oprava a stavební úpravy objektu Bubenská 1 nebude stávající poliklinika," píše se v dokumentu na serveru EIA.
    Mezi důvody, kvůli kterým je nutné budovu opravit, v dokumentu majitel uvádí nevyhovující stav, který neodpovídá moderním standardům. To prý způsobuje, že nelze využít všechny prostory. "Údržba objektu byla nahodilá a nesystematická, což způsobilo, že části budovy jsou z hlediska stavebně-technického stavu zcela zdevastované a nefunkční," píše se v dokumentu. Zároveň není vyřešeno parkování.
    Akce počítá například se zdvojením podlah a rekonstrukcí fasády, oken a střech. Opraveny budou i sklobetonové střechy, kde budou vyměněny rozbité či chybějící luxfery.
    Obvodový plášť dělníci sundají až na nosnou železobetonovou konstrukci, kterou zkontrolují a případně opraví. Budovu rovněž zateplí. Zdvojená dřevěná okna nahradí hliníková, která budou vypadat stejně, jako ta původní.
    Rekonstrukci podle projektanta nutně potřebují i základy. "Na základě provedených sond bylo již v minulosti zjištěno, že základové patky pod sloupy jsou z hlinitanového betonu a v současnosti nesplňují požadavky na únosnost. Pod všemi sloupy, u kterých tak ještě nebylo provedeno, budou základy sanovány a zesíleny pomocí mikropilot a ocelových objímek kotvených k patě sloupu," píše se v materiálu.
    Pod budovou vzniknou garáže, do kterých se vejde až 144 automobilů, dalších sedm parkovacích míst bude venku. V přízemí by pak měly být rozšířeny plochy pro služby a obchody.
    S opravou by majitel budovy chtěl podle dokumentu začít na jaře příštího roku. Skončit by měly na jaře roku 2015.
    Dům byl postaven v letech 1927 až 1935 jako ústřední budova Elektrických podniků. Architekty byli Adolf Benš a Josef Kříž. Na jejím místě stávala původně továrna na klobouky bratří Böhmů. V budově byly vyprojektovány kanceláře, prostory pro styk s veřejností, zdravotnické a lázeňské zařízení, obchodní a výstavní plochy, společenský sál nebo sklady a dílny.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
NPÚ
ježek
24.06.13 01:08
zobrazit všechny komentáře