Architekti protestují proti vztyčení obří sochy papeže v Čenstochové

Vložil
ČTK
12.04.2013 19:10
foto: gazeta.pl
Čenstochová (Polsko) - Čtrnáctimetrová socha papeže Jana Pavla II. vzbuzuje den před odhalením v jihopolském městě Čenstochová velké vášně. Stovky lidí protestovaly na sociální síti Facebook proti tomu, že měla být obrácena zády k městu. Architekti zase v dopise zaslaném místním úřadům tvrdí, že vztyčení obřího monumentu bude pro město katastrofou. Informují o tom polská média.
    Socha bude stát na kopci nad městem, paradoxně v místě zvaném Park sakrálních miniatur, kam dosud chodili návštěvníci za zmenšeninami významných křesťanských chrámů z celého světa. Majitel parku měl původně v plánu orientovat obří bílý monument tak, že by byl otočen zády k městu. To vzbudilo vlnu protestů na Facebooku, načež ve středu se vedení parku rozhodlo plán změnit. "Socha bude orientována směrem k městu, takže protest je bezpředmětný. Nejprve jsme ji takto chtěli postavit, později jsme původní plány změnili kvůli povětrnostním podmínkám. Ukázalo se však, že jejich vliv nebude tak velký, takže socha papeže může být obrácena čelem k městu," řekl listu Dziennik Zachodni zástupce parku Piotr Kaleta.
    Majitel parku měl původně v plánu vztyčit pouze desetimetrovou sochu, když se však dozvěděl, že v Chile stojí o tři metry vyšší monumet polského papeže, rozhodl se překonat jej o další metr. Právě kvůli velikosti sochy přišlo s ještě důraznějšími protesty Sdružení polských architektů, které v dopise místním úřadům a církvi uvedlo, že socha bude pro vzhled města katastrofou a od jejího vztyčení by se mělo upustit. Na místě, které bylo až dosud klidným protipólem centra, podle architektů zcela nevhodně změní současnou perspektivu. "Hlavní problém není forma či materiál sochy, ale její umístění a měřítko," uvedl jeden z architektů Pawel Korzewski na zpravodajském serveru Gazeta.pl.
    Čenstochovská radnice však na protesty nereagovala a podle místních médií bylo již v průběhu dneška dokončeno spojení jednotlivých dílů sochy, aby byla připravena na sobotní slavnostní odhalení.
    Obyvatelé bezprostředního okolí parku jsou podle médií v názorech na sochu rozděleni. Jedni vítají "slavného souseda" a těší se z očekávaného věhlasu své čtvrti, další se obávají přílivu turistů. "Když byl papežem, říkal, že nechce, aby mu někdo stavěl pomníky," připomněla jedna z obyvatelek blízké čtvrti na serveru Gazeta.pl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články