V Brně se opravuje Münzova vila od Ernsta Wiesnera

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
07.05.2012 22:50
Brno

Ernst Wiesner

Brno - Nejistou budoucnost má před sebou brněnská funkcionalistická Münzova vila, postavená v letech 1924 až 1926 slavným architektem Ernstem Wiesnerem. Ve čtvrtek začala její řádně ohlášená a povolená rozsáhlá rekonstrukce, která má za cíl vrátit jí původní podobu, řekl dnes ČTK mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián. Objevily se ale problémy a hrozí, že majitel objektu patrně požádá úřady o její demolici.
     "Objekt před rekonstrukcí již neměl mnoho společného se svým prvorepublikovým vzhledem. Právě k němu by se po rekonstrukci měl vrátit. Tyto stavební úpravy byly povoleny, o  demolici ale vlastník objektu dosud nepožádal," zdůraznil Burián.
     Podle dostupných informací se při stavebních pracích zjistilo, že objekt má narušenou statiku a špatné základy. Vyjádření majitele vily se zatím ČTK nepodařilo získat. V České televizi zástupce majitele uvedl, že pokud by bylo nutné objekt strhnout, investor by postavil kopii domu.
     Münzova vila patří sice k  architektonicky zajímavým stavbám, není ale na seznamu památek, jako například vila Stiassny, známá i jako vládní vila, která s ní v Hroznové ulici sousedí.
     Současné úpravy Münzovy vily vyvolaly u některých památkářů rozpaky. Rekonstrukci objektu však povolil nejen stavební úřad, ale také odbor památkové péče brněnského magistrátu.
     Vilu postavil slavný architekt pro ředitele České banky Union Eduarda Münze. Wiesner v ní použil pro něj typické rozdělení dispozice domu na dvě křídla s rozdílnou funkční náplní. Dům tvoří tři kostky a je postaven na půdorysu L ve svažité zahradě. Dnes je většinovým vlastníkem vily developerská společnost.

foto: Tomáš Růžička
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Magistrátní odbor PP
Alexander Kuric
08.05.12 01:48
Oprava?
Dr.Lusciniol
08.05.12 03:11
zobrazit všechny komentáře