Přednáška a workshop Just Space! se zaměří na veřejný prostor

Zdroj
Rakouské kulturní fórum v Praze
Vložil
Tisková zpráva
29.04.2012 15:15
Architektonický časopis ERA21 s Rakouským kulturním fórem v Praze a Fakultou architektury ČVUT v Praze pořádají přednášku, workshop a diskuzi na téma:

„Just Space! (Ne)spravedlivý, anebo prostě jen prostor?“

Hlavními přednášejícími a diskutéry budou rakouská architektka Gabu Heindl a Petr Šourek, zakladatel agentury CorruptTour.

Přednáška proběhne ve středu 2. května od 18:00 na Fakultě architektury ČVUT v Praze (posluchárna Krejcar, Thákurova 9).

Přednášky budou simultánně tlumočeny z/do němčiny, následná diskuze moderovaná šéfredaktorem časopisu ERA21 Osamu Okamurou proběhne v angličtině.

Navazující celodenní terénní workshop se koná ve čtvrtek 3. května od 9:30. Sraz účastníků je v Rakouském kulturním fóru v Praze, Jungmannovo náměstí 18, Praha 1. Workshop se koná v angličtině.

Přihlášku na workshop je nutné poslat předem na e-mail frankova@era21.cz.

Přednáška a workshop tematizují ty momenty ve veřejném prostoru, které bývají příčinou konfliktu. Dvojí význam anglického slova „just“ v titulu „Just Space“ byl zvolen záměrně: Kdy a kde je městská architektura „just“ – tedy spravedlivá, nestranná? Do jaké míry může být budova svědkem či výsledkem nespravedlivého plánovacího procesu nebo sama o sobě být nefér? Nebo také: Dokdy zůstává určité místo „jen“ jedním z mnoha míst? Kdy „just“ je užito ve smyslu „pouze“, přičemž určité místo muže být fér či nefér zcela nezávisle na své architektuře? Během workshopu budou ve spolupráci s konzultanty ze sdružení Praguewatch navštívena konkrétní místa v Praze, o nichž se bude následně diskutovat.

Gabu Heindl je architektka, urbanistka a autorka odborných statí a publikací. Žije ve Vídni, architekturu vystudovala ve Vídni, v Tokiu a na Princetonu, vyučovala a přednášela na Technické univerzitě v Delftu, na Berlageho institutu v Rotterdamu, na AA School of Architecture v Londýně, Städelschule ve Frankfurtu nad Mohanem a na Technické univerzitě ve Štýrském Hradci. V současnosti působí na Akademii výtvarných umění ve Vídni. Její bohatá publikační činnost zahrnuje články v Journal of Architectural Education (US), Umbau, derive, GAM (AT) nebo archis (NL), vydala rovněž četné knižní publikace. Je členkou předsednictva Rakouské společnosti pro architekturu (ÖGFA). Ve své praxi založené na hlubokých teoretických znalostech se zaměřuje na architektonické koncepty a realizace veřejných kulturních a společenských staveb, věnuje se také městským výzkumným projektům.
0 komentářů
přidat komentář