Brno láká prostřednictvím tramvaje k návštěvě vily Tugendhat

Vložil
ČTK
12.03.2012 12:20
Brno

foto: Eliška Kyselková
Brno - V pisárecké vozovně brněnského dopravního podniku dokončili polep tramvaje, která má lákat k návštěvě vily Tugendhat. Památka se po dvouletém restaurování před týdnem otevřela veřejnosti. Tramvaj, která měla původně stříbrnou barvu, dostala nový bílý povrch. Zahrnuje logo vily i fotografie z interiéru a exteriéru, zjistila na místě ČTK.
     Tramvaj bude podle tiskové zprávy magistrátu jezdit na linkách 2, 4, 5, 6, 9, 11 a 12. Postupně by tak měla být k vidění na sedmi ze 13 brněnských tramvajových linek.
     Památková obnova vily přišla na 156 milionů korun. Funkcionalistická stavba je návštěvníkům otevřena denně mimo pondělí od 10:00 do 18:00. Průvodci připravili dva okruhy - standardní a technický. Prohlídková trasa je ve druhém případě rozšířena o technické zázemí vily zahrnující strojovnu vzduchotechniky, kotelnu, strojovnu pro elektrické spouštění oken, prádelnu, fotokomoru a trezor na kožichy.
     Vstupné vyjde dospělého na 300, respektive 350 korun, je tedy zhruba o stokorunu dražší než před památkovou obnovou. Primátor Roman Onderka (ČSSD) už dřív cenu vstupenek hájil jako přiměřenou. Podle něj se vila Tugendhat řadí mezi nejprestižnější evropské památky moderní architektury a cena odpovídá podobným turistickým cílům v  zahraničí. Vila zapsaná na seznam kulturního dědictví UNESCO patří Brnu. Spravuje ji Muzeum města Brna sídlící na Špilberku. Na prohlídku se lze objednat přes rezervační systém dostupný na stránkách rezervace.spilberk.cz.
     Vilu navrhl v roce 1928 německý architekt Ludwig Mies van der Rohe, majitelé se do ní nastěhovali v prosinci 1930. Už o několik let později zemi v  obavě před nacismem opustili. Ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian při slavnostním otevření architektonické řešení označil za radikální. Mies podle něj zrušil hranice mezi místnostmi i interiérem a exteriérem, a tak ovlivnil architekturu celého 20. století.

foto: www.romanonderka.cz
0 komentářů
přidat komentář

Související články