Dřevěný dům pod Červenou roklí

Dřevěný dům pod Červenou roklí
TDI a organizace stavby:Tomáš Klanc
Realizace:březen - květen 2004
Zastavěná plocha:80 m2
Náklady:1 500 000 CZK


STAVEBNÍ ZÁMĚR:
Dům je připraven k celoročnímu bydlení pro mladého podnikatele, v budoucnu jako rekreační objekt pro mladou rodinu v bezprostřední blízkosti domu, kde žijí rodiče investora. Pro místo stavby byl vybrán pozemek staré hájovny (LP 1880) pod Červenou roklí na konci lesní cesty mezi Dobřichovicemi a Lety. Charakteristickým rysem stavby je přiznaná dřevěná sloupová konstrukce a vize otevřeného japonského prostoru, o jehož naplnění se postará až uživatel. Velkoprostorový nedělený vnitřní prostor je pouze opticky rozdělen do interiéru přiznanou nosnou konstrukcí skeletu dřevostavby s kmenů stromu do 6 zón:     -    Vstup s botníkem a šatnou;
  • Kuchyňský kout;
  • Jídelna;
  • Obytný prostor propojený s terasou;
  • Spací kout.
Jediný prostor, který je dispozičně oddělený a i konstrukčně stojí mimo hlavní skelet domu je hygienické zázemí, které je řešeno jako jedna vykachlíkovaná místnost s gulou v podlaze opět bez další ho dělení. V koupelně je umyvadlo, WC, sprcha, kotel a pračka. Nad koupelnou je malý půdní úložný prostor.

KONSTRUKČNÍ ŘEŠENÍ:
  • Spodní stavba jsou betonové patky, které nesou dům s podlahou cca 30 cm nad terénem.
  • Podlaha je tepelně izolovaná trámová konstrukce.
  • Vrchní stavba je "čistá" dřevostavba. Stěnový větraný sendvič two by four s palubkovým obkladem plní funkci výplně skeletové superkonstrukce z masivních v interiéru i exteriéru přiznaných sloupů z kulatiny, které jsou získané z blízkého lesa a opracované na místě stavby.
  • Střecha je do interiéru přiznaná vaznicová trámová konstrukce s nadkrokevní tepelnou izolací a větraným dvoupláštěm, střešní krytina je z břidlice, klempířské prvky jsou z mědi.
  • Vytápění a TUV je zajištěné plynovým kotlem na LPG s akumulačním zásobníkem plynu na zahradě za domem. Rozvody tepla jsou řešené podlahovými konvektory. Doplňkové vytápění - krbová kamna.
NA VYSVĚTLENOU:

Pokud chcete pochopit tento rodinný dům a chcete ucítit alespoň část z jeho dřevěné duše, musíte zapomenout na to, že nové rodinné domy u nás většinou vznikají v koloniích rozparcelované zemědělské půdy s minimální vazbou na své okolí a genia loci. Musíte zapomenout na levné projekty typových domků, které vám vnucují nefunkční urbanistické řešení pozemků a schizofrenní dispozice vnitřních prostor podobné těm panelákovým. Musíte zapomenout na Porotherm, Bramac, plastová oka a další typizované stavební systémy, které v rozporu s obsahem své agresivní a na lidské pudy útočící reklamy, jsou ve skutečnosti nesprávné a omezují architektonické a technické řešení stavby. A nakonec musíte zapomenout na většinu developerů, kteří z lenosti a z nutnosti zajištění svých příjmů udělají vše pro to, aby to tak pod nepravdivou záminkou ochrany zájmů klienta zůstalo co nejdéle.

Raději si představte, že architekt - nazývám ho tak spíše ze setrvačnosti a proto, že v češtině neznám výstižnější ekvivalent pro kreativního manažera stavby se všeobecným stavebním vzděláním - nic neprojektuje, ale pouze v architektonické studii zvolí vhodnou koncepci.

Dále si představte, že investor architektovi věří a na všechny jeho experimenty říká ano. Nevadí mu, když něco není dokonalé a některé detaily se povedou až napodruhé. Ví přece, že jeho dům je jako exotická milenka, před kterou se nestydí kleknout na kolena a vzít šroubovák, vrtačku, brusku či dlaždice do ruky sám.

Představte si, že stavitel - tesař a příležitostný truhlář, řezbář, elektrikář a instalatér samouk - na výzvu jít do lesa a nasbírat padlé stromy, opracovat na místě kulatinu a postavit z ní bez drahého sušení hrubou stavbu řekne: "Proč ne...?"

Představte si, že celý dům vzniká radostnou, spontánní a živelně kreativní tvorbou všech zúčastněných. Že všechny detaily a výběr materiálů jsou s citem určovány v průběhu stavby a že stavební náklady a kvalita provedení jsou velmi pečlivě kontrolovány. Je dbáno na ekologické řešení, provozní náklady a případnou odstranitelnost díla. A věřte či ne, stavební investice i přes experimentální přístup nepřekročí původní odhady a pohybují se pod běžnou cenou za m2 typizované výstavby.

Tvrdím, že kvalita realizace je přímo úměrná době, kterou architekt - manager projektu - stráví na stavbě. Je-li klient připravený na experimentální stavbu, dá se dům postavit i tak, že si na začátku zvolíme nějakou koncepci - pokud možno zdokumentovanou v architektonické studii a vše ostatní vyřešíme v průběhu stavby formou kreativního stavebně autorského dozor. Sice nebudete na začátku úplně přesně vědět, co z toho vznikne, jste-li ale na podobnou nejistotu připraveni, odmění se vám nezapomenutelným zážitkem z opravdu kreativní a zábavné výstavby vašeho neopakovatelného a jedinečného domu.
15 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
klubovna kanadskych indianu?
TRAVA
22.03.06 03:03
nová inspirace ano
Bohacek
23.03.06 10:31
tak to je omyl
Bohacek
24.03.06 12:38
Stodola v Maxově
Bohacek
24.03.06 12:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od KLANC ARCHITEKTI