Dům s poslechovou místností

Dům s poslechovou místností
Adresa: Panský vrch 21/10, Humpolec, Česká republika
Projekt:5/1997
Realizace:5/2000 - 12/2001
Zastavěná plocha:610 m2
Obestavěný prostor:1980 m3


Svažitý pozemek vily, bývalá rekreační zahrada v blízkosti centra města, ve stávající zástavbě rodinných domů. Řešení domu vycházelo ze silného pocitu místa. Stavba směrem do ulice by měla působit uzavřeně a kompaktně, naopak směrem na jihozápad s výhledem na kostel a panorama města se totálně otevřít a nechat vstoupit zeleň do interiéru.
Dům je koncipován do třech podlaží - zón. V částečně zapuštěném suterénu (1.PP) je umístěna relaxační zóna – hudební - poslechová místnost, bazén s masážní vanou, fitness místnost, sauna a technologie. Prostor bazénu je propojen s venkovní terasou s krbem a zahradou. V přízemí (1.NP) je umístěna pobytová zóna – kuchyně , jídelna, obytný prostor a zimní zahrada. Obytná část je propojena s venkovní terasou a zahradou pomocí lehkého ocelového schodiště. V podlaží (2.NP) je umístěna klidová zóna – ložnice rodičů, ložnice dcery, pokoj hosta, koupelny a pracovna opticky propojená s obytným prostorem.
Velká pozornost byla věnována již výše zmíněnému propojení interiéru a exteriéru. Tohoto je dosaženo bohatě dimenzovaným prosklením. Každá místnost má možnost kontaktu s venkovním prostředím přes balkón nebo terasu.
V exteriéru a interiéru bylo použito materiálů, které tzv. „umějí stárnout“. Přírodní probarvené omítky, nerez, hliníkové profily na výplní otvorů, pohledový beton, travertin, sklo, dřevo na podlahách a interiérových dveřích. Interiéru a exteriéru byla věnována pozornost co do výběru materiálu, druhovosti a barevnosti.

Technické provedení stavby:

Vzhledem, že projekt by zpracován v 5/ 1997, došlo v průběhu stavby k úpravám projektu především v technologické části objektu. Založení objektu je provedeno na základových železobetonových patkách a pasech. Konstrukčně se jedná o ocelový skelet v kombinaci s monolitickými ŽB stropy a nosnými ŽB příčkami. Vnitřní schodiště je železobetonová deska s okladem v bukovém masivu. Střecha je plochá pochozí. Obvodový plášť je proveden z cihel Porotherm s tep. izolací. Vnější omítky jsou celoprobarvené v zrnitosti 1,0 mm. Veškeré výplně otvorů jsou hliníkové v systému Reynars. Zasklení provedeno ze speciálního skla Stoprey – Elite plněného těžkým plynem. Veškeré zámečnické prvky jsou provedeny ze smirkované nerezi. Oklady v koupelnách jsou tvořeny v kombinaci pískovaného skla a benátských štuků. Na podlahách je plovoucí dřevěná buková krytina, v místech soc. zázemí je použito travertinu. Travertin je taktéž použit v exteriéru a na interiérových obkladech stěn v obytném prostoru. Veškeré osvětlení je zapuštěné v ŽB konstrukcích stropů. Oplocení je provedeno v pohledovém betonu s jaklovou výplní.
Návrh zahrady a vlastní realizaci byl již řízen investorem.

Použité technologie:

Velký důraz byl věnován technologickému vybavení objektu. Vytápění celého objektu je nízkoteplotní, podlahové v kombinaci se stěnovým. V kotelně je použit kondenzační nerezový kotel a boiler od firmy Viessmann. Na střeše jsou instalovány od téže firmy solární kolektory o ploše 12 m2. Objekt má proveden samostatný hydrovrt v hloubce 25 m, v prostoru vodárny je provedena připravenost na tepelné čerpadlo. Okenní a fasádní moduly jsou fixní, pouze nezbytně nutná plocha modulů je provedena s možností příčného provětrání objektu. Zasklení je provedeno tepelně izolačním sklem Stoprey Elite plněným kryptonem (k= 1,3). Celkové tepelné pohodě objektu napomáhá orientace ke světovým stranám a dispoziční orientace místností. Severní fasáda má minimální otvory, východní - vstupní průčelí je prosvětleno pouze úzkými fixními okny. Jihozápadní prosklená fasáda přináší v zimním období pasivní tepelné zisky. V létě je negativní účinek slunečního záření minimalizován venkovním zastíněním pomocí hliníkových žaluzií. Celý objekt je klimatizován jednotkami Fujicu. V přechodovém období je možno pomocí těchto jednotek mírně temperovat. Se shodným záměrem byl v interiéru obytného prostoru proveden krb.
Elektro instalace v objektu jsou skryté pod omítkou a podlaze ve vodících kanálech. Osvětlení vstupního podlaží je pomocí počítačem voleného systému od firmy Lutron. Osvětlení v celém objektu je řešen pomocí stmívačů, které zajišťují příjemnou atmosféru, šetří zdroje a spotřebu energie.
V objeku je instalován systém EZS s napojením na pult policie. Venkovní prostor je zabezpečen pohybovým kamerovým systémem. V celém objektu je provedena strukturovaná počítačová síť v optickém kabelu.
Samostatně technicky je řešena poslechová místnost, která má parametry nahrávacího studia.
Pozornost byla taktéž věnována zavedení ISD lince telefonu, družicovému a satelitnímu příjmu TV a příjmu internetu přes mikrovlnu.
Objekt je možné ovládat a řídit pomocí internetu nebo mobilního telefonu.
Objekt a investor prošel zimním obdobím roku 2001/2002 bez reklamace.
10 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
ale copak kdopak?
de ardoise
16.05.06 01:58
Vila
Dareios
11.06.06 05:59
=)
lukecho
05.06.07 09:53
velice povedene
Michal Just
06.06.07 11:42
pan M.Just
A.J.K.
06.06.07 08:16
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OK PLAN ARCHITECTS