Rodinný dům v Kunraticích

Rodinný dům v Kunraticích
Stavební část:Dagmar Palánová
Adresa: Křiváňská, Kunratice, Praha, Česká republika
Projekt:2009
Realizace:2010 - 2011
Zastavěná plocha:220 m2
Plocha pozemku:961 m2
Obestavěný prostor:880 m3


Novostavba rodinného domu se nachází v zastavěné části Kunratic. Hranice tvoří při severní straně ulice Křiváňská a při východní straně ulice Klínovecká. Zbylé hranice jsou lemovány soukromými parcelami. Na pozemku se nacházel stávající rodinný dům, který byl zbourán. Místo je dobře dostupné a je situováno v lokalitě s rozmanitou zástavbou rodinných domů. Terénní převýšení pozemku umožnilo dvoupodlažní dům částečně zapustit do terénu. Vzhledem k požadavku maximálního využití plochy zahrady, bylo zvoleno křížové přeložení hmot obou podlaží. To umožnilo druhé nadzemní podlaží odlehčit a konzolovitě vynést nad obytnou terasu přízemí.
Na prvním nadzemním podlaží je navržen hlavní vstup do domu. V přízemí je situováno technické zázemí domu a hlavní obytná část. Zádveří funguje jako spojovací uzel mezi domem a garáží, která je navržena pro dva automobily. Součástí zádveří je prostorná šatna. Na zádveří navazuje chodba se schodištěm, toaletou, koupelnou, technickou místností, dále pak hlavní obytný prostor s pracovnou, kuchyní, jídelnou a spíží. Toto patro je propojeno se zahradou, prostřednictvím dřevěné terasy, na kterou navazuje venkovní bazén.

Na druhé nadzemní podlaží je umístěna klidová část -  ložnice se šatnou, dva dětské pokoje se společnou koupelnou, pracovna a technická místnost.  Ložnice a jeden dětský pokoj navazují na prostornou venkovní terasu. Jeden z dětských pokojů má plošné ateliérové prosklení s výhledem do zahrady.
Dům je navržen v proporcích reflektujících okolní zástavbu. Venkovní i vnitřní materiálové řešení je strohé v převážném zastoupení betonu v různých formách pohledových stropů, cementových podlahových a stěnových stěrek a fasádních betonových desek. Jako doplňkový materiál je dřevo uplatněné na podlaze v patře. Okenní a dveřní otvory jsou hliníkovými profily s izolačními skly.
4 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
jednoduchá klasika
Lamik
18.10.12 08:37
Žádné novoty
Daniela Vávrová
18.10.12 09:07
Promyšlené a čisté
Martin Váša
18.10.12 04:12
dispozícia
ivan glajch
19.10.12 11:43
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od OK PLAN ARCHITECTS