Sportovní hala Podčetrtek

Sportovní hala Podčetrtek
Adresa: Zdraviliška cesta, Podčetrtek, Slovinsko
Projekt:2007
Realizace:2010
Užitná plocha:3570 m2
Náklady:3 600 000 Euro


Městská sportovní hala se nachází na hlavní příjezdové cestě do Podčetrteku poblíž lázeňského střediska Terme Olimia. Hala je umístěna přímo za původním silničním náspem. Hlavní vstup je směřován do silnici a přichází se k němu mezi dvěma cestami na opačných koncích náspu. Kvůli svým rozměrům výrazně překračujícím měřítko tradičních místních budov, není možné halu srovnávat s původní okolní architekturou. Zdá se však logické hledat podobnosti mezi většími lázeňskými soubory, zejména pak s objektem Termalija, který se nachází přímo přes ulici. Mezi oběma stavbami vzniká specifický dialog. Termalija na jedné straně působí prázdně, lehce, barevně, hravě, zatímco hala na druhé straně vystupuje spíše vážně, těžce, monolitně.
Důsledkem toho do jisté míry je, že se staví do polohy, jakou by měla mít ve městě. Podčetrtek je malé město a nová sportovní hala představuje jediné místo ke konaní krytých zápasů. Ačkoli je hala určená především ke sportovním aktivitám, může být rovněž využívána ke kulturním akcím s větším počtem návštěvníků. Tato dvojí úloha rovněž definovala stavební program pro specifický návrh stavby. Hlavním prvkem je “červený koberec“, který uvede hosty události do objektu. Stezka spojující obě příjezdové cesty na opačných bodech se zařezává do původního náspu. Těží z prostorové anomálie a brání v pohledu ke vstupu přímo ze silnice. Prostorově koncipovaná cesta je z jedné strany ohraničená náspem a z druhé strany se vrývá do stavby. Cesta je opatřena živými barvami a přitažlivými tvary, které se před vstupem rozšiřují a vytváří zde malé náměstí. Nástupní plošina postupně stále více objímá návštěvníky a směřuje je k hlavnímu vstupu do haly.
Zážitek spojený se vstupem je v noci ještě umocněn světelnými ornamenty na fasádě. Perforovaný obklad velkých zasklených ploch brání před venkovními rušivým prvky. Ve dne zabraňují dopadu přímých slunečních paprsků na hrací plochu a za soumraku dávají rozzářit výrazným květinovým vzorům. Vnitřní dění se tak přímo odráží na fasádě slouží k propagaci události stejně jako přitažlivosti celého objektu.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
nadhera
pepe
07.03.11 10:16
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Enota