Orhidelia Wellness

Orhidelia Wellness
Spoluautor: Bruto
Spolupráce:Maruša Zupančič, Nuša Završnik, Zana Starovič, Anna Kravcova, Polona Ruparčič, Marko Volf, Sabina Sakelšek, Esta Matkovič, Darja Zubac, Dean Jukić, Nebojša Vertovšek, Tjaša Marinšek
Adresa: Zdraviliška cesta 24, Podčetrtek, Slovinsko
Investor:Terme Olimia
Realizace:2008-09
Užitná plocha:9990 m2
Náklady:13 000 000 Euro


Hlavním cílem při navrhování stavby bylo co nejméně upozorňovat v okolí na svoji přítomnost. Zatímco naopak požadovaný stavební program wellness cetra byl velmi rozsáhlý a v některých částech požadoval místnosti s velkým rozponem i výškou. Klasické umístění stavby na trávník doprostřed pozemku by zcela zaplnilo poslední volné místo lázeňském komplexu a velkou měrou by degradovalo jeho územní kvality.
Nové wellness centrum je spíše než jako budova uspořádáné jako krajina. Zvrásněné fasády vystupují jako podpůrné stěny rozdělující různé krajinné výškové úrovně. Středová pěší cesta je nyní přetažena přes střechu a nabízí návštěvníkům zcela nový zážitek z místa. Na obou koncích, kde se střešní stezka napojuje na vnitřní cesty, vznikají dvě menší veřejná náměstí, kde je snížena rychlost vozidel a dána přednost chodcům před dopravou. Spíše než hledání svého vlastního výrazu a kladení si prostorových nároků, tak nový objekt mezi sebou spojuje jednotlivé stavby a další části území do jediného celku.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pekny..
honza
08.06.10 11:46
funkcne svetliky
zůza
09.06.10 12:33
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Enota