Dům Pontoporia

Dům Pontoporia
Projekt:2006-07
Realizace:2008
Užitná plocha:125 m2


Tento dům byl navržen ve spolupráci s architektem Clorindo Testa na argentinském pobřeží ve velice působivém prostředí. Celý projekt, z něhož se zatím realizovala první etapa, vychází z Testovy myšlenky; navrhnut dům, který se „progresivně“ otevírá do okolní krajiny v nižších podlažích. Upřednostnili jsme bydlení jakožto útočiště před nelítostným klimatem. Z toho důvodu se dispozice obou těles (krychlí) snaží chránit obyvatele domu od stálého větru. Vzhledem k myšlence hlavního usazení a formě zdůrazňující spojení s okolím – nedělá to však okatě, neotevírá celý dům k moři, ale po zvážení klimatických podmínek a s vlastní myšlenkou obývaní – která předchází v dřívějších projektech; upřednostňujeme vnitřní prostory a jejich vztah s přírodou, které jsou více obsaženy v některých prostorech (hlavně v přízemí) a osvobozují se od nich progresivně ve vyšších podlažích.
Tělesa jsou jako umělé skály položené na terénu a připomínají geologické formování přítomné v oblasti. Vzájemný pohyb mezi dvěma tělesy společně s úkony přidávání a odebírání v nich samých, dovolují vytvoření nových prostor. Specifikum vnitřního prostoru je tvořeno geometrickými jednoduchými formami s komplikovanými zásahy, které produkují různé stupně otevřenosti vzhledem k větru, výhledům, slunci a způsobu užívání.
Etapizace projektu byla podmínkou projektu hned od začátku, z tohoto důvodu bylo rozhodnuto o bipolárnosti forem, jejichž dispozice dovolují různé funkční kombinace. Dům se představuje jako dva nezávislé tvary spojené mostem, který překonává uzavřené patio, formované dvěma objemy. Složitý program je vyřešen jednoduchým způsobem. Dům umožňuje chovat se jako jediný dům pro jednu rodinu nebo se také každá krychle může chovat nezávisle a tvořit dvě obytné různě vybavené jednotky.
Od počátku se brala v úvahu možnost pronájmu letního domu. Tento dům však nejenže poskytuje jen možnost pronájmu, jako každý jiný obyčejný dům, nýbrž je zamýšlena možnost pronájmu jen jedné části a ve stejné době lze druhou část používat majitelem.
V prvním bloku (první etapa) se nacházejí ložnice (suterén); společnými prostory, sociální zařízení, kuchyně a jídelna (hlavní patro) a prostor terasy.
V druhém vstupním bloku (druhá etapa) se nalézají hlavní ložnice (suterén), garáž (přízemí) a obytné místnosti s ateliérem (vyšší podlaží).
Prostřednictvím vložené rampy, se oba objemy spojily. Mezi nimi vzniká rozdíl půl patra, což umožňuje průhledy z obytných místností.
Vztah mezi vyšším obytným prostorem a terasou dovoluje dát rámec speciálního vztahu k moři a vytvořit povznesené sociální prostředí, které posiluje usazení domu. Tušíme, že dům chce zvětšit svůj objem vystavení slunci a rozšířit výhledy prostřednictvím dispozice spojení mezi bloky, které se chová jako vnitřní patio se zeleným pozadím tvoříce chráněný prostor, do kterého je možné se otevřít bez obav před větrem.
Schopnost přeměnit problémy v možnosti je vidět v nich řešení, které je hodně posunuto směrem k pobřeží, což vytváří sociální prostředí, místo odkud lze nejlépe ocenit okolí, a které je vyvýšeno na určitou úroveň a je spojené s terasou. Na této geometrické bázi se objevují zásahy, které mluví „de-strukturálním jazykem“ a v hravém tónu tvoří prostředí jedinečných charakteristik.
překlad autorské zprávy Michaela Dlouhá
13 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
FUHA
Jožo
30.04.09 09:29
síííla
Jiří Voborský
30.04.09 10:42
modulor
Martin Boleš
30.04.09 08:50
Don't cry for me (cry for) Argentina
Dr. Lusciniol
01.05.09 10:59
ERA
Ezequiel Rivarola
04.05.09 04:32
zobrazit všechny komentáře