Rekonstrukce a dostavba vily v Roztokách

Rekonstrukce a dostavba vily v Roztokách
Rekonstrukce jako znovuvybudovaní místa. Rekonstruujeme genius loci, odstraňujeme nános nekvalitního slepence původní stavby, zachováváme to nejčistší. Na místě jsme našli dům velký svým vnějším objemem ale paralyzovaný troglodytní dispozicí. Artikulujeme velkolepý obytný prostor zahrady, vymezený monumentální fasádou, terasou a převisem střechy, spojený s vysokým hlavním obytným prostorem vnitřním. Dům se obrací do zahrady a chraní pohodlí a soukromí svých obyvatel. Puvodní terrazzové schody povyšujeme na jeden z podstatných motivů domu, doplňujeme terrazzo nové. Potvrzujeme lokálně typické využití cihel v exterieru. Náš "rekonstruktivní" přístup se odráži i v minimalním jazyce architektury. Používáme ušlechtilé a drahé materialy, a činíme tak racionálně, uměřeně. Nebojíme se nové řádovosti, rezonujeme s nadčasovou povahou místa, jednoho z nejstarších sídel v centru české kotliny.
V době, kdy se město roztéká do krajiny, vidíme v rozlohou malých Čechách obrovský potenciál k přestavení pokleslých domů na krasných místech v krajině, na zkušeností a tradicí potvrzených nejlepších místech krajiny pro bydlení. Stavíme rádi pěkné nové domy na místech starých budek a kůlniček.
Návrh vznikl ve dvou variantách, výsledná podoba je ovlivněna klientovým přáním “konzervativního” řešení. Obě varianty záměrně sledují koncepci “klasicizující” výrazové polohy.
39 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hezké
chitektar
17.12.07 12:32
fajn
Vích
17.12.07 05:38
... proč zmaten?
chitektar
17.12.07 05:51
fajné
Pietro
17.12.07 05:48
pěkné
honza
17.12.07 07:07
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Aoc architekti hnilička — císler — architekti