Vítězný projekt tří kašen na náměstí Republiky v Plzni

Vítězný projekt tří kašen na náměstí Republiky v Plzni
Adresa: náměstí Republiky, Plzeň, Česká republika
Investor:město Plzeň
Soutěž:2004-05
Realizace:2005
Náklady:20 000 000 CZK


Ze závěrečného hodnocení poroty:
Porota konstatovala, že vítězný návrh nejlépe splnil zadání a vyhověl všem hodnotícím kritériím stanoveným pro druhé kolo soutěže. Porota vysoce ocenila zejména skutečnost, že autor se úspěšně vypořádal s náročným historickým kontextem náměstí a vytvořil zde prostorové, hmotné objekty kašen a symbolických soch plnících zároveň funkci chrličů vody. Jejich lapidární objemy spojují sochařský a architektonický přístup a nápaditým způsobem propojují současnost s tradicí. Tato návaznost je zřejmá z odkazu na abstrahované symboly městského znaku – heraldické figury velblouda, chrtice a anděla, revokací tradice monumentálních odlitků realizovaných ve Škodových závodech či opakováním principu černé a zlaté barvy uplatněné na mariánském morovém sloupu. Autor volil promyšlené tvarové a materiálové řešení, které je elegantní a noblesní. Zlacení podtrhuje výjimečnost děl, kvalitu jejich povrchu a invenčním způsobem pracuje s proměnlivostí světelných a optickyých kvalit.
Působivost děl tak neztrácí na své atraktivnosti ani v noci či v zimě, kdy jsou kašny vyřazeny z provozu a plní funkci monumentálních dominant nároží náměstí. Významná je též skutečnost, že navrhované objekty spolu vzájemně komunikují a vůči gotické katedrále přitom zůstávají v subdominantním postavení.
Porota oceňuje, že autor vítězného návrhu se nejlépe ze všech soutěžících dokázal vyrovnat s již danou podobou dláždění a svůj záměr citlivě integroval do uvažovaného porfyrového povrchu.
Porota konstatuje, že vítězný návrh je zároveň i návrhem realizačně nejlacinějším, jednoduše realizovatelným a provozně nenáročným, což potvrdily shodně i expertizy přizvaných znalců poroty. Návrh nenárokuje složité a drahé technologické servisní zařízení.
Profesionální prezentace návrhu porotu přesvšdčila o reálnosti jeho dalšího rozvoje směrem k realizaci.
Porota je přesvědčena o tom, že vítězný návrh obohatí plzeňské náměstí o současné dílo na úrovni dnešní doby, které je kvalitní, osobité a svým způsobem ojedinělé a které bude dobrou vizitkou města i krokem k rehabilitaci a oživení tohoto výsostného veřejného prostoru.

> Finální hlasování o osudu tří kašen do Plzně [6.3.2007]
> Plzeňští zastupitelé o kašnách na náměstí nerozhodli [5.10.2006]
> Radní Plzně chtějí na náměstí kašny, které vyhrály soutěž [12.1.2006]
54 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
hnus
Aglon
13.03.07 03:57
nádhera
geglon
13.03.07 06:14
mňam, to bych si dal
palmexman
13.03.07 06:13
Nelíbí se mi to ani trochu
Jirka
16.03.07 10:43
Jirko... a Aglone...
Viktor Vlach
16.03.07 11:02
zobrazit všechny komentáře

Více staveb od Aoc architekti hnilička — císler — architekti