Žďárskou Zelenou horu místo věřících a turistů obsadili stavbaři

Vložil
ČTK
08.04.2020 08:40
Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou - Na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou pokračují opravy kostela svatého Jana Nepomuckého. Uvnitř pracují restaurátoři, kvůli dokončení úprav fasády už nastoupili i stavbaři. ČTK to řekl farář Vladimír Záleský. Poutní areál, dílo architekta Jana Blažeje Santiniho-Aichla, je zapsaný na seznamu UNESCO. Projekt obnovy kostela farnost uskutečňuje třetím rokem.


Pro letošek farnost počítala také s pokračováním prohlídek kostela. Zavřený je v návaznosti na nařízení vydaná kvůli šíření koronaviru. "Na jednu stranu bychom byli rádi, kdybychom mohli mít otevřeno a mít tam bohoslužby, provádět turisty, ale to samozřejmě nejde. Využili toho restaurátoři," řekl Záleský. V kostele se po zimní přestávce znovu pracuje od minulého měsíce. Lešení je teď skoro ve všech bočních lodích kostela.

Letos podle Záleského nebude ani pouť pořádaná v minulých dvou letech 8. května. Stovky lidí šly v průvodu na Zelenou horu z baziliky v areálu bývalého kláštera pod kopcem. Nejistá je podle kněze také svatojánská pouť, svátek svatého Jana Nepomuckého připadá na 16. května.

Projekt obnovy kostela za 45 milionů korun dotuje Evropská unie. Kostel už má opravené omítky fasády. Na letošek firmě zůstalo dokončení nátěru u její poslední části a závěrečné úpravy při zemi. Okna v horním patře kostela, kdysi z části zazděná, se už vrátila k původnímu vzhledu. Oborníci se teď věnují obnově interiéru, tyto práce se odehrávají v kostele i v restaurátorských ateliérech.

"Uvnitř se pracuje na štukové plastické výzdobě a na figurální výzdobě," řekl ČTK koordinátor oprav František Laštovička. Příští měsíc by mohli pracovníci začít s parkovou úpravou venkovní plochy mezi kostelem a ambitem, kde byl hřbitov. Na řadu ještě přijde rekonstrukce dlážděné kostelní podlahy.

Projekt obnovy kostela by měl být hotový do konce letošního roku. Dodavatelé podle Laštovičky zatím nehlásili potíže kvůli šíření koronaviru. "Pokud by to nastalo, tak to budeme řešit," uvedl.

Kostel na Zelené hoře byl vysvěcený v roce 1722 a stal se vyhledávaným poutním místem. Dobu rozkvětu přerušil požár v roce 1784. Římskokatolická farnost Zelenou horu spravuje od roku 2014.
0 komentářů
přidat komentář

Související články