Žďár n. S. přestaví dvě staré lávky přes Sázavu a přidá novou

Vložil
ČTK
27.02.2020 16:25
Žďár nad Sázavou

Žďár nad Sázavou – Žďár nad Sázavou letos postaví novou lávku pro chodce a cyklisty přes Sázavu. Propojí městský park Farská humna s Žižkovou ulicí a bude stát okolo 3,7 milionu korun bez daně. Její stavba je součástí většího projektu zaměřeného na rozvoj cyklodopravy ve městě, řekl dnes novinářům starosta Martin Mrkos (Žďár-živé město). Další dvě lávky přes řeku staré několik desítek let se radnice chystá příští rok přestavět.


"Ty lávky dožívají," uvedl starosta. Podle radnice se spíš vyplatí postavit místo nich nové, než je rekonstruovat. "Teď se projektují. Projekt bude hotov do 30. září 2020, stojí 1,1 milionu pro obě lávky," uvedl starosta.

Nově nechá město postavit lávku v ulici Dr. Drože. Je z konce 70. let minulého století a vede od parkoviště městského úřadu ke kulturnímu domu. Teď jsou na ní schody, nová lávka bude bezbariérová. Další přestavba se bude týkat lávky přes řeku o kousek dál, mezi ulicemi Žižkova a Nábřežní. Na tuto lávku navazuje schodiště, po němž se chodí kolem tvrze a kostela na náměstí. Postavená byla v roce 1963.

Žďárská radnice teď spravuje 11 lávek, kromě Sázavy překlenují potok Staviště. Technický stav se podle místostarostky Ludmily Řezníčkové (ANO) kontroluje u všech lávek a mostů města. "Tyto lávky nám vyplynuly z těch revizí, že jsou jako první na řadě," uvedla k chystaným stavbám.

Architektonickou studii k novým lávkám vypracoval městský architekt Zbyněk Ryška. Podle starosty je pro město důležitá cena lávek, ale i jejich funkčnost a vzhled. "Přece jen je to stavba ve veřejném prostoru, bude tam zase desítky let, tak je důležité, aby splňovala i nějakou estetiku," uvedl.
0 komentářů
přidat komentář