Zastupitelé Pardubic schválili plán na výstavbu parkovacího domu

Vložil
ČTK
30.05.2023 07:05
Pardubice

Michal Palaščák


Pardubice - Zastupitelé Pardubic dnes schválili plán na výstavbu parkovacího domu v ulici U Stadionu v sousedství zimního i letního stadionu. Bude v něm 375 parkovacích míst, kterých je tam nedostatek. Někteří opoziční zastupitelé ODS či Pirátů projekt kritizovali jako neekonomický, poukazovali také na to, že nemyslí na možnost parkování rezidentů bydlících v okolí.


Podle důvodové zprávy bude v parkovacím domě 60 procent míst pro abonenty, měla by se pronajímat na registrační značku auta za 15.000 korun ročně. Zbylá místa by byla vyhrazena pro návštěvníky města. Náměstek primátora Jan Hrabal (ANO) uvedl, že se v budoucnu bude vedení města místy pro rezidenty zabývat.

Kritici také uváděli, že se díky parkovacímu domu doprava ve středu města dál zvýší. Poukazovali rovněž na to, že většinový vlastník hokejového klubu HC Dynamo Pardubice Petr Dědek chce v budoucnu stavět multifunkční halu v jiné lokalitě, čímž by se ekonomika provozu parkovacího domu zhoršila. Během kulturních a sportovních akcích v aréně také fond zabere na 60 míst v roce všechna místa v parkovacím domě .

Objekt chce stavět městská firma Rozvojový fond Pardubice, stát má do 340 milionů korun bez DPH. Společnost nemá na výstavbu dost peněz. Město proto do firmy letos a příští rok vloží po 50 milionech korun formou zvýšení základního kapitálu, společnost si také otevře úvěr s limitem až 190 milionů korun a maximální délkou splatnosti 15 let, za nějž budou Pardubice ručit. Dalších asi 40 milionů korun fond očekává z prodeje dvou domů v Kostelní ulici, kde jsou byty. Výstavba by podle náměstka primátora Jakuba Rychteckého (Žijeme Pardubice/ČSSD) měla skončit počátkem roku 2025.

Kromě parkovacích míst bude v objektu také tělocvična a hřiště na střeše, část prostor bude sloužit jako sklady pro arénu, čímž se výstavba prodraží. Parkovací dům je však podmínkou pro fungování sousedního fotbalového stadionu, rozšíření prostor pro sport zase obsahuje závazek z akcionářské smlouvy HC Dynamo Pardubice.
0 komentářů
přidat komentář

Související články