Zaměstnanci MUO chtějí rezignaci ministra Staňka kvůli SEFO

Zdroj
Petr Běhal
Vložil
ČTK
21.03.2019 14:55
Olomouc

Šépka architekti


Olomouc/Praha - Několik desítek zaměstnanců Muzea umění v Olomouci dnes v otevřeném dopise vyzvalo ministra kultury a někdejšího olomouckého primátora Antonína Staňka (ČSSD) k okamžité rezignaci. Důvodem je dění kolem stavby Středoevropského fóra (SEFO) v centru Olomouce, na kterou vláda nedávno uvolnila 600 milionů korun. Muzeum umění má už dlouho připravený projekt SEFO od architekta Jana Šépky, ministerstvo ale z pozice zřizovatele muzea rozhodlo o architektonické soutěži. Staněk je podle své mluvčí připraven svůj postoj obhájit a jeho kompetentnost je záležitostí vlády a premiéra.


"Ministerstvu nepřísluší posuzovat ani hodnotit, zda jsou argumenty účastníků pádné a věrohodné. Otázka důvěry a kompetentnosti ministra je výhradně záležitostí vlády a pana premiéra," uvedla dnes pro ČTK tisková mluvčí Martha Häckl. "Ukáže-li se, že postup ministra, který volá po transparentní veřejné soutěži na novou stavbu muzea za 593 milionů korun z veřejných zdrojů, ze které má vzejít nejlepší návrh, je nepochopením situace, je připraven svůj postoj k dané problematice před vládou, Sněmovnou i veřejností kriticky obhájit," uvedla mluvčí.

Otevřený dopis zaměstnanců Muzea umění s požadavkem na Staňkovu rezignaci je adresován ministru kultury i premiéru Andreji Babišovi (ANO). "Ministr kultury Antonín Staněk svými kroky Muzeum umění Olomouc neustále záměrně dehonestuje, eskaluje v něm napětí a nejistotu. Zástupce profesních organizací, uznávané odborníky a zodpovědné zaměstnance muzea, jejichž názory se ministru Staňkovi nehodí, úmyslně uráží," stojí v otevřeném dopise, který dnes zveřejnilo vedení Muzea umění.

Zaměstnanci Muzea umění obvinili Staňka z arogantního chování, které se podle nich naposledy promítlo ve formulaci úterní tiskové zprávy ministerstva kultury. Týkala se pondělní panelové diskuse nazvané "SEFO a Legitimita architektonických soutěží na veřejnoprávním budovy v historickém prostoru města". Diskusní setkání se konalo v Praze a vedení muzea tvrdí, že na akci nebylo pozváno.

SEFO, které muzeum plánuje více než deset let, má zachytit poválečný vývoj výtvarného umění ve střední Evropě. Součástí projektu je stavba budovy v proluce vedle Muzea moderního umění. Nový centrální depozitář má pojmout až 200.000 uměleckých děl, nyní muzeum vlastní 90.860 sbírkových předmětů s tržní hodnotou zhruba dvě miliardy korun. Ministr kultury Staněk ale po nástupu do funkce rozhodl, že na stavbu SEFO je třeba vypsat soutěž. Proti jeho záměru se nedávno ohradila řada odborníků, kteří Šépkův návrh podpořili. Soutěž by měla být připravena do začátku dubna.

V Muzeu umění byl od poloviny února hospodářský audit. Za ředitele Michala Soukupa se už v únoru postavily čtyři desítky zaměstnanců muzea, které zneklidnily dosud nepodložené informace o možném Soukupově odvolání. Šlo o necelou polovinu všech zaměstnanců. Výzvu k rezignaci ministra Staňka pak dnes do 13:00 podepsalo více než šest desítek zaměstnanců Muzea umění. "Další podpisy přibývají," řekl ČTK mluvčí muzea Tomáš Kasal.

Ředitel Muzea umění Soukup dnes novinářům řekl, že se Staňkem o SEFO jednal jen loni v září. "Jednoznačně deklaroval, že má v úmyslu architektonickou soutěž uspořádat. Žádný dialog jsme ale o tom nevedli," uvedl Soukup. Podle něho od Staňka pouze dostal za úkol vypsat soutěž. Soukup podotkl, že do stavby SEFO bude investováno 600 milionů. Staněk si nyní podle Soukupa připravuje důvody pro jeho odvolání. "Naše indicie jsou, a směřují k tomu audity a další kontroly, aby tuto instituci (Muzeum umění) ovládl jiný ředitel, který bude nějakým způsobem moci rozhodovat o těchto finančních prostředcích," míní.
0 komentářů
přidat komentář

Související články