Z bývalé výrobny knedlíků chce Chodov vybudovat knihovnu

Vložil
ČTK
21.01.2021 17:25

Chodov - Z bývalé výrobny knedlíků plánuje město Chodov na Sokolovsku vybudovat městskou knihovnu. V nové knihovně by kromě čtenářských oddělení pro děti a dospělé měla být také kavárna nebo společenský sál. Odhadované náklady na stavbu činí 40 milionů korun, polovinu by radnice mohla uhradit ze státní dotace, řekl dnes novinářům starosta Chodova Patrik Pizinger (Místní).


"Jsme na úplném startu, takže jsme vyhlásili výběrové řízení na zhotovitele, pakliže ta cena bude odpovídat ceně projektu, tak bychom se zhotovitelem podepsali smlouvu v letošním roce a na podzim by se zahájily stavební práce," řekl Pizinger. Čtenářům by pak nová knihovna mohla začít sloužit koncem příštího roku.

Na předpokládané náklady má město přislíbenou dotaci z ministerstva pro místní rozvoj na regeneraci brownfieldů ve výši 50 procent. Podle starosty bude vyplácena zálohově, proto akci může radnice financovat průběžně.

Budova byla původně projektována jako mateřská škola s jeslemi. Posledním využitím byla výrobna knedlíků. Firma opustila objekt před třemi lety, od té doby je prázdný. Budova před lety i vyhořela.

Z původního objektu projektanti navrhují zachovat nosné konstrukce, stropy a střechu, zbytek přijde opravit. Součástí projektu je i úprava venkovního prostoru, kde vznikne park. V přízemí má být oddělení pro dospělé, kavárna a recepce. Sál pro pořádání kulturních akcí bude umístěný v suterénu. Projektanti při návrhu knihovny čerpali inspiraci z moderních evropských knihoven, při navrhování kladli důraz na udržitelnost budovy.

"Původní projekt obsahoval i další věci, ale nevešli jsme se do finančního limitu. Dům je připravený k tomu, že za několik let se může dodělat střešní terasa, kde se může třeba oddávat, a zelená střecha," řekl architekt Jan Kopecký z Ateliéru Kopecký.

Dosud městská knihovna sídlí v budově na náměstí, kde byly dříve byty. Prostory jsou ale nevyhovující, objekt nemá výtah, tudíž není bezbariérový. Současnou budovu knihovny si třináctitisícové město ponechá a bude pro ni hledat další využití.
0 komentářů
přidat komentář

Související články