„Více za méně“?

S prof. Ladislavem Lábusem o diskusi zástupců evropských architektonických škol

Vložil
Jiří Horský
06.01.2012 06:00
Ladislav Lábus
Lábus AA


zpět na článek
Prof. Ladislav Lábus (*1951 v Praze)

1976 Stavební fakulta ČVUT v Praze, obor architektura (ateliér prof. Paroubka)
1977-91 zaměstnán v Projektovém ústavu hl. města Prahy, ateliér Delta (1977-85 spolupráce s Alenou Šrámkovou, 1986-91 vedoucí projektant)
od 1990 vedoucí ateliéru na FA ČVUT v Praze
1991 vlastní ateliér Lábus AA
1993 vedoucí Ústavu navrhování III na FA ČVUT
1995 docentem na FA ČVUT v Praze
2002 profesorem na FA ČVUT v Praze
Pod sugestivním názvem v titulku se začát- kem letošního akademického roku uskuteč- nila v Chanii na Krétě konference předsta- vitelů evropských škol architektury. Šlo již o čtrnácté setkání, které pravidelně pořádá Evropská asociace pro architektonické vzdělávání a Evropská síť představitelů škol architektury.
Letos se věnovala tématu z nejvážnějších: financování vysokého školství z veřejných i soukromých zdrojů v době omezování výdajů.
S postupující dobou tato otázka bohužel neztratila svou naléhavost. Spíše naopak. Nad závěry konference jsme se sešli s prof. Ladislavem Lábusem, který na Krétě zastu- poval Fakultu architektury ČVUT.
3 komentáře
Krátká úvaha...
Aleš Sekanina
| 14.01.12 08:14
V naší zemi, kde bakalářský stupeň nemá tradici a byl naroubován ze zcela jiného systému a tradice, je bakalář považován za nedostudovaného vysokoškoláka. V některých profesích, jako např. geodézie, je podmínkou získání tzv. kulatého razítka podmínkou dokončené vzdělání magisterského stupně. Takže jistě, jde o trh - inženýr geodezie s 3. letou praxí získá razítko, založí si firmu, bude získávat zakázky a bakalář s 15 letou praxí pro něj bude dělat za podstatně méně peněz stále pěšáka. V této zemi totiž nezáleží na tom, co člověk reálně umí, ale na co má papír, nakonec proto jsou kauzy plzeňská práva atd. S architekty je to nemlich stejné, to pan architekt Lábus ví, systémy autorizací jsou na tom přímo založeny - pokud nemáš příslušné vzdělání, nedostaneš razítko a můžeš dělat pěšáka pro vyvolené. Zatímco architekt s tzv. velkou autorizací je nositelem zakázky od atomové elektrárny po kozí chlívek, jiní mu na základě "nedostatečného vzdělání" dělají pěšáky. Nelze se potom divit, že každý chce získat vstupenku do všech dveří, i když je tam plno. A zvláště při úvahách o placení studia. Přece si nebudu platit polostudium nebo nějaké "méně bonitní"......
...
DIN
| 15.01.12 01:35
Autorizaci ČKA lze získat i s bakalářem - nebo dokonce bez dokončeného VŠ vzdělání.
Vše je "pouze" otázkou dovedností a (délky) praxe + zkoušek. Takže na tom, co reálně umíte, naopak záleží.
nejen pro DINa - práce a vzdělání
nucený uživatel současného systému
| 09.03.13 10:11
autorizaci za to, co reálně umíte sice dostanete, ale musíte nejdříve pro někoho zakázky dělat.
sám si je těžko seženete. kde byste je chtěl jinde dělat, když ne v kanceláři někoho zavedeného.
a co když vás v zavedené kanceláři k samostatné práci na zakázce nepustí.?
protože mají málo práce, ?
nebo se bojí potenciální konkurence?
proč?
1. buďto jsou to špatní - namyšlení architekti. - lidé jim nerozumí, protože barevnou rendr kostku zvládne každý blb.
nebo?
2. máme mnoho architektů - tedy přebujelý počet titulovaných na malý trh.
nebo?
3. lidé nemají peníze a nechtějí proto platit architekty - to je alibi, protože dočasný stav krize tyto problémy naštěstí zviditelňuje.
4. máme špatné - nevychované a kulturně zaostalé klienty, kteří danou architekturu, kterou naše populace architektů produkuje, nechtějí.
nebo?
5. máme klienty, kteří architekturu nechtějí, jelikož jsou to geniální samotvůrci a systém jim jejich bezbřehé tvoření umožňuje.
nebo?
6. máme hloupou komoru, která není ochotná progresivně ovlivňovat dění na školách / trhu a jen čeká příspěvky.

toto je jen část popisu.
zjednodušeně: zamotaný kruh.

ano, můžete odejít do ciziny, ale prosadit se a sehnat si zakázky v cizině je o konexích v pozadí, o kterých se většině odchozích může leda tak zdát.
doporučoval bych panu lábusovi a nejen jemu - jelikož je dnes zavedenou kanceláří, zpytovat svědomí, protože trh, který tu máme budovali naši porevoluční tvůrci - tedy i on.
Přidat nový komentář
Diskusní příspěvky vyjadřují stanoviska čtenářů, která se mohou lišit od stanovisek redakce. Všechny příspěvky musí být schváleny redaktorem dříve než budou zveřejněny.
Redakce archiweb.cz ctí v maximální možné míře svobodu slova, nicméně ve výjimečných případech si vyhrazuje právo smazat nebo opatřit komentářem příspěvek, který se netýká tématu diskuse, porušuje platné zákony ČR nebo dobré jméno portálu, obsahuje vulgarismy nebo má reklamní charakter.