Ve zrekonstruovaném Raudnitzově domě v Praze 5 je nově dům pro seniory

Vložil
ČTK
14.01.2022 20:20
Praha


Praha - Ve zrekonstruovaném Raudnitzově domě v Praze 5 vzniklo pro seniory 22 bytů s pečovatelskou službou. V objektu v pražských Hlubočepích jsou nově také prostory pro komunitní centrum a wellness centrum, které bude provozovat Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Prahy 5. Novinářům to dnes sdělili zástupci městské části.


"Trendem ve společnosti je, ze populace stárne. Je potřeba starat se o naše seniory a zajišťovat jim důstojný život," řekla starostka páté městské části Renáta Zajíčková (ODS).

Praha 5 nyní podle starostky pracuje na zvyšování kapacit určených pro bydlení seniorů. K nově zřízenému domu s pečovatelskou službou (DPS) v Raudnitzově domě přibyde v Hlubočepích 30 bytů určených pro seniory v plánované novostavbě nedaleko Raudnitzova domu. Podle Zajíčkové má projekt stavební povolení a stavba by mohla začít v roce 2023 nebo 2024. Vznik dalších desítek bytů pro seniory radnice Prahy 5 plánuje v Motole. Tam nový DPS začne vyrůstat pravděpodobně v letos místo aktuálně zavřeného kulturního centra Poštovka, sdělila starostka ČTK.

V domě, který je označovaný i jako Zámek Hlubočepy, vzniklo 22 bytů pro seniory, dva byty pro učitele a jeden byt pro správce. Byty mají dispozice 1+ kk a 2+kk. Podle radního Prahy 5 Petra Lachnita (ANO) by se senioři do bytů měli stěhovat v únoru. Nové komunitní centrum a wellness centrum, kde své služby bude poskytovat mimo jiné masér a kadeřník, bude mít na starosti Centrum sociální a ošetřovatelské pomoci Prahy 5. Součástí objektu je také ordinace praktického lékaře, která bude sloužit i pro veřejnost.

Projekt se připravoval více než deset let. Projektovou dokumentaci připravili za 2,3 milionu korun Architekti Headhand, stavební práce provedly firmy POHL a AQUASYS. Společnosti vyhrály tendr s nabízenou částkou 137,1 milionu korun s DPH, cena stavby za dva roky od podpisu smlouvy narostla na 162,2 milionu korun s DPH. Předpokládaná hodnota zakázky, kterou radnice vypsala v únoru roku 2019, byla 85 milionů korun bez DPH. Stavební práce podle zástupců Prahy 5 začaly v říjnu roku 2019 a trvaly zhruba dva roky.

Raudnitzův dům je zapsaná kulturní památka v majetku městské části Praha 5. Historie stavby sahá do 16. století, současnou klasicistní podobu objekt získal v 19. století. V novodobé historii sloužil k bydlení.

Pátá městská část má zhruba 85.000 obyvatel a zahrnuje Hlubočepy, Košíře, Motol, Radlice, Smíchov a části Jinonic, Malé Strany a Břevnova. Patří mezi pražské městské části s velkou bytovou výstavbou. Největším projektem je nová čtvrť Smíchov City na místě bývalého smíchovského nákladového nádraží, kde by mělo najít bydlení až 3300 lidí. Stavět ji v roce 2020 začala společnost Sekyra Group.
0 komentářů
přidat komentář

Související články