V bývalé Schindlerově továrně se chystá stavba skleněného pavilonu

Zdroj
Pavel Dosoudil
Vložil
ČTK
07.12.2021 19:05
Brněnec

foto: Prázdné domy
Brněnec – Nadační fond Archa - rodiny Löw-Beer a Oskara Schindlera, který chce v bývalé textilce Vitka v Brněnci na Svitavsku vybu- dovat památník Schindlerova archa, žádá o stavební povolení. V areálu, v něm byla za druhé světové války továrna Oskara Schindlera, který díky výrobě zachránil asi 1200 židovských dělníků, chce vybudovat nový objekt, takzvaný skleněný pavilon. Měl by sloužit zvláště vzdělávací činnosti.


"To bude první budova, která bude postavena. Je vyprojektovaná a řeší se stavební povolení," řekl ředitel nadačního fondu František Olbert.

Podle něj by mohlo být povolení vydáno během zimy. To by nadačnímu fondu otevřelo možnost požádat o dotaci z evropských fondů. Demoliční výměr na zbourání vedlejší budovy, kde má pavilon stát, je vydaný, připravená je přípojka inženýrských sítí.

Tovární areál je značně zchátralý. Některé objekty jsou památkově chráněné, jeden je v havarijním stavu. "Budova číslo dvě je zcela zdevastovaná. Střecha byla shnilá, musíme udělat alespoň provizorní zastřešení, aby se to nehoršilo. I tak to stojí velké peníze," uvedl Olbert. Podle něj se nadaci příliš nedaří získávat na projekt peníze, ty pocházejí hlavně od rodiny původních majitelů Löw-Beer.

Továrna v Brněnci byla založena jako papírna, poté sloužila jako přádelna vlny, ze které tehdejší majitel Izák Löw-Beer postupně vybudoval významnou textilku. Za války byla změněna na muniční továrnu a Brněnec se stal pobočným táborem koncentračního tábora Groß-Rosen. Do továrny přesunul německý podnikatel Oskar Schindler asi 1200 dělníků ze své smaltovny v Polsku, čímž jim zachránil život. Závod na výrobu textilu v Brněnci provozovala po roce 1989 společnost Vitka. Když se dostala v roce 2004 do insolvence, koupila jej firma Bustrex a přejmenovala na Vitka Textiles. V roce 2011 skončila v konkurzu, výroba byla zastavena a od té doby je areál opuštěný.

Podle plánů by z původní budovy, kde dělníci spali, měla vzniknout Schindlerova archa, kde by se promítal film Schindlerův seznam režiséra Stevena Spielberga a další dokumenty či rozhovory s přímými účastníky. Další prostor by byl věnován rodině Löw-Beer, které továrna před válkou patřila a před časem její větší část znovu odkoupila, a také muzeu židovské historie v Československu. V areálu stojí také takzvaná budova Němců, kde sídlili němečtí vojáci. Opravena má být i pracovní budova Emilie a Oskara Schindlerových, objekt pro akce, semináře a další události a budova restaurace a příslušenství. Část areálu by mohla být upravena na park.

Svitavského rodáka Oskara Schindlera mnozí vnímají jako kontroverzní postavu, nikoli jen jako hrdinu a zachránce Židů. Byl také členem nacistické strany a německé vojenské rozvědky.
0 komentářů
přidat komentář

Související články