V 95 letech zemřela sklářská výtvarnice Jaroslava Brychtová

Vložil
ČTK
08.04.2020 20:50
Železný Brod

Železný Brod - Ve věku 95 let zemřela významná sklářská výtvarnice Jaroslava Brychtová. Její úmrtí dnes ČTK potvrdil František Lufinka, starosta Železného Brodu na Jablonecku, kde se výtvarnice narodila a prožila tam celý život. Žádné podrobnosti k úmrtí rodina sdělovat nechce, dodal. Brychtová spolu s manželem Stanislavem Libenským tvořili světově uznávaný sklářský tým.


Brychtová se narodila 18. července 1924 v Železném Brodu, prakticky celý život zůstala městu věrná a žila v domě, který postavil její otec, pražský sochař Jaroslav Brychta. Ten patřil k zakladatelům železnobrodské sklářské průmyslovky a s oblibou vyráběl nejrůznější skleněné figurky. Brychtová ale na jeho škole nestudovala, absolvovala gymnázium v Turnově. Sklu přesto neunikla. Už za studií na pražské Akademii výtvarných umění si začala pohrávat s tavenými skleněnými reliéfy. Když se vrátila do Železného brodu, založila v tamní sklárně oddělení taveného skla.

Od roku 1957 začala spolupracovat se Stanislavem Libenským, který byl v té době ředitelem železnobrodské sklářské školy. Už o rok později se dočkali prvního ocenění na Expo 58. Společně pak léta tvořili autorské plastiky i díla pro architekturu.

Většina jejich prací je v zahraničí, Liberečané ale znají jejich Spad meteoritů v budově horského hotelu a vysílače Ještěd, vytvořili také vitráž Pták s třešní pro kavárnu secesního libereckého hotelu Zlatý Lev. Po Libenského smrti v roce 2002 Brychtová sklo opustila, naposledy dělala okna pro hradní kapli brněnského Špilberku a dvě plastiky. "Bez Stanislava to nejde, byla jsem zvyklá dělat ve dvou. Bez něj už to není ono," řekla ČTK výtvarnice při svých 90. narozeninách.
0 komentářů
přidat komentář

Související články