Studenti plzeňské lékařské fakulty poprvé usedli do poslucháren nové budovy

Vložil
ČTK
04.10.2022 07:50
Plzeň


Plzeň - Studentům Lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Plzni začala dnes sloužit nová univerzitní budova za 1,84 miliardy korun. Stavba je součástí univerzitního kampusu, který vznikl v těsné blízkosti fakultní nemocnice. Dosud byla výuka budoucích lékařů v Plzni roztroušená do budov po celém městě. Kampus přivítal první studenty, pedagogy a výzkumné pracovníky v roce 2014, kdy byla dokončena první etapa výstavby. Dnes zahájili studenti a pedagogové akademický rok v nové budově, která se začala stavět v roce 2019. Plzeň tak získala nejnovější areál pro studium medicíny v ČR, řekl dnes ČTK děkan fakulty Jindřich Fínek.


"Nová budova je prostor, který ohromí svou velikostí a rozlehlostí. Studentům i vyučujícím nabízí nebývalé pohodlí a moderní vymoženosti pro výuku s interaktivními prvky, společné i individuální studovny. Myslelo se i na příjemné prostředí, a tak tu máme několik květinových stěn,“ řekl. Součástí komplexu je také nová menza propojená s kavárnou.

V nové budově s šesti nadzemními a třemi podzemními podlažími našly zázemí další teoretické ústavy fakulty, děkanát, veškerá podpůrná pracoviště fakulty či knihovna. Stavba obsahuje tři posluchárny, 23 místností na praktika a semináře, vyšetřovny s ambulancemi, 29 laboratoří, simulační centrum, studovny a další prostory. Studenti a vyučující mají k dispozici špičkové technologie, například simulační centrum, které bude sloužit pro nácvik medicínských činností v urgentní a intenzivní medicíně.

Stavba kampusu Lékařské fakulty v Plzni začala budováním první budovy teoretických ústavů a Biomedicínského centra v roce 2012. Budovy začaly sloužit v roce 2014, v roce 2016 byla dostavěna posluchárna. Stavbu druhé etapy kampusu fakulta zahájila v roce 2019, nová budova byla zkolaudována v červnu 2022. Nová stavba stála 1,84 miliardy korun, z toho jednu miliardu činila evropská dotace z operačního programu Výzkum, vývoj a vzdělávání, přes 600 milionů korun zaplatila z vlastních zdrojů univerzita a fakulta a zbytek byl ze státního rozpočtu. Mimo nový kampus tak zůstal už jen Ústav tělesné výchovy, který stále sídlí v prostorách studentských kolejí v Bolevecké ulici. V kampusu se do budoucna počítá i s místem pro výstavbu sportovní haly, kam by se tento ústav případně přestěhoval.

Lékařská fakulta v Plzni přijímá každým rokem ke studiu kolem 300 uchazečů na všeobecné lékařství a 50 studentů na zubní lékařství v českých programech. V anglických programech je to kolem 90 studentů všeobecného lékařství a deset budoucích zubařů. Celkem na fakultě ve všech ročnících studuje více než 2000 budoucích lékařů a také na 200 studentů v postgraduálních programech.
0 komentářů
přidat komentář

Související články