Šternberk hledá nové využití pro opravený altán v parku

Vložil
ČTK
17.05.2019 22:00
Šternberk


Šternberk (Olomoucko) – Nové využití pro opravený památkově chráněný altán v Tyršových sadech ve Šternberku hledá tamní radnice. Vyzvala firmy a podnikatele, aby městu nabídli své projekty. Dříve v altánu fungovalo například občerstvení. Altán s prvky kubismu byl v roce 2015 prohlášen za kulturní památku a poté opraven. Zájemci o altán můžou své nabídky na jeho využití radnici posílat do konce června a radní je vyhodnotí. ČTK to dnes řekla mluvčí města Irena Černocká.


"Oprava altánu byla rozdělena do několika etap. Po statickém zajištění objektu v roce 2017 následovaly až do dnešních dnů veškeré stavební, klempířské a restaurátorské práce, včetně úpravy okolního terénu. Kubistická stavba je po rekonstrukci ve večerních hodinách nasvícena tak, aby se stala dominantou Tyršových sadů," uvedla mluvčí.

Oprava altánu stála 1,5 milionu korun, přičemž náklady zaplatilo město ze svého rozpočtu. Chátrajícímu altánu v Tyršových sadech původně hrozilo zbourání, což se nelíbilo místním. Několik stovek lidí se tehdy podepsalo pod výzvu na záchranu altánu.

Opravený altán by měl podle města v budoucnu přispět k oživení dění v Tyršových sadech. Návrhy, které mají nastínit budoucí využití parku, projedná v červnu šternberské zastupitelstvo. V parku je podle Černocké dostatek místa pro sport a odpočinek, hry i kulturní akce.

Altán byl slavnostně ve šternberských sadech otevřen v květnu 1931 a jeho prvním nájemcem byl cukrář Hans Hoffmann, který tu provozoval občerstvení. Stavba svým architektonickým členěním připomíná podle památkářů stavby kubismu, dobou vzniku v roce 1931 se však jedná spíše o styl art deco, čerpající ze směrů jako kubismus, futurismus a secese.
0 komentářů
přidat komentář