Státní cenu za architekturu obdržel Viktor Rudiš

Vložil
ČTK
28.10.2020 21:35
Viktor Rudiš

foto: Michaela Dvořáková (www.fotomisad.cz)
Praha – Státní cenu za literaturu dostal Michal Ajvaz, za překlad Blanka Stárková. Ceny ministerstva kultury obdrželi in memoriam světově uznávaný režisér Miloš Forman a také Jiří Tichota z folkového Spirituál kvintetu a bývalá umělecká ředitelka Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Eva Zaoralová. Cenu za architekturu obdržel Viktor Rudiš, který propojil brněnskou architektonickou scénu s pražskou a libereckou. Jména osmi oceněných zveřejnilo ministerstvo kultury na svém webu. Ceny uděluje u příležitosti státního svátku 28. října.


"Letošní udělené ceny jsou výrazem uznání umělcům, jejichž díla obohatila českou kulturu nejenom u nás, ale i ve světě. Letošní rok je ovšem výjimečný: běží ve stínu pandemie," uvedl ministr kultury Lubomír Zaorálek. Státní ceny a Ceny ministerstva kultury se v minulých letech předávaly při slavnostním večeru na Nové scéně Národního divadla. Letos byly vzhledem k celosvětové pandemii koronaviru a opatřením proti šíření nemoci předány laureátům individuálně, doplnilo ministerstvo.

Architekta Rudiše ministerstvo ocenilo také za jeho morální postoje. Do dějin architektury a urbanismu se podle něj zařadil především projektem brněnského sídliště Lesná ze 60. let minulého století, realizací československého pavilonu na výstavě Expo 1970 v japonské Ósace nebo rekonstrukcí a dostavbou pavilonu G brněnského výstaviště.

Státní ceny jsou udělovány za literaturu a za překladatelské dílo od roku 1995. Ceny ministerstva kultury za přínos v oblasti divadla, hudby a výtvarného umění si laureáti poprvé převzali v roce 2003, za přínos v architektuře a v kinematografii a audiovizi v roce 2009. Cenu tvoří diplom a peněžní ocenění 300.000 korun.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Viktor Rudiš
Ing.arch. Josef Myslivec
29.10.20 12:04
Gratuluji a přeji vše nej, hlavně zdraví
Karel Doležel
29.10.20 09:48
Viktor Rudiš
František Jakubec
12.11.20 01:09
zobrazit všechny komentáře