Stát by měl koupit část pozemku a sochu z Braunova Betlému

Vložil
ČTK
25.11.2021 21:05
Praha – Stát by měl koupit za čtyři miliony korun bez daně část pozemku v Novém lese u Kuksu, kde leží skupina soch Betlém vytvořených barokním umělcem Matyášem Bernardem Braunem. Součástí veřejné zakázky, o níž dnes vládu informoval ministr kultury v demisi Lubomír Zaorálek (ČSSD), je i odkup kamenné sochy poustevníka Juana Garina s jeskyní. Zadavatelem veřejné zakázky je Národní památkový ústav (NPÚ).


Nákupem by se mělo scelit území národní kulturní památky areálu Braunova Betléma u Kuksu, která tak bude ve výhradním vlastnictví státu a ve správě Národního památkového ústavu, což následně umožní kvalitnější a koncepční péči a její celkovou rehabilitaci v dalších letech.

Braunův Betlém se nachází u barokního Kuksu, který byl před několika lety nákladem 440 milionů korun opraven. V roce 2001 byl Betlém vyhlášen národní kulturní památkou a zařazen na indikativní seznam dědictví UNESCO, díky čemuž se může ucházet o zapsání na seznam kulturního dědictví UNESCO.

Většina soch v Novém lese dosud patří státu, který je spravuje prostřednictvím NPÚ. Pouze socha poustevníka Juana Garina patří obci Hřibojedy a socha ovečky městu Dvůr Králové nad Labem. Královéhradecký kraj usiloval o to, aby vzácná památka měla jednoho vlastníka, a to stát.

Matyáš Bernard Braun se narodil 24. února 1684 a zemřel 15. února 1738. Braun patří v sochařství a řezbářství k největším mistrům českého baroka. Výrazně obohatil výzdobu Karlova mostu sousoším sv. Iva s ženskou postavou Spravedlnosti. Úspěchu dosáhl především se sv. Luitgardou, nevidomou světicí, k níž se sklonil Kristus z kříže.

Po těchto dvou úspěšných zakázkách se Braunovi v Praze začalo dařit, usadil se zde a založil sochařskou dílnu, která prosperovala po dvě desetiletí. Většině lidí se pod jménem Braun vybaví ale právě sochařská výzdoba bývalého lázeňského města Kuks u Dvora Králové a ojedinělý komplex děl v nedalekém Novém lese.

Zatímco pískovcové plastiky Ctností a Neřestí z rampy před špitálem v Kuksu byly nahrazeny kopiemi, Braunův Betlém, Máří Magdaléna či poustevníci Garinus a Onufrius zůstávají na svých místech. Sochy vytesané z kamenů a skal v lese však byly silně poškozené. Před několika přinesl výzkum doporučený postup ochrany, na jehož základě letos studenti litomyšlské Fakulty restaurování Univerzity Pardubice Betlém čistili a následně preventivně chemicky ošetřili.
0 komentářů
přidat komentář

Související články