Sídlo NÚKIB v Brně by mělo být dokončeno v roce 2024


Praha - Sídlo Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v Brně za téměř miliardu korun by se mělo začít stavět v roce 2022 a dokončeno by mělo být o dva roky později. Vyplývá to ze zprávy o postupu prací, kterou úřad předloží v pondělí vládě. ČTK má zprávu k dispozici. Stavět by se mělo podle návrhu vítěze loňské architektonické soutěže, architekta Ondřeje Stehlíka z rakouské společnosti AllesWirdGut Architektur. Pokud by to z nějakého zákonného důvodu nebylo možné, použil by se další návrh v pořadí, sdělil ČTK mluvčí úřadu Radek Holý.


Úřad sídlí v brněnské Mučednické ulici, nová budova v Černých Polích by v části původních kasáren měla pojmout až 400 zaměstnanců. Kromě loňské architektonické soutěže NÚKIB v dokumentu popisuje, že loni byla odstraněna jedna hala na pozemku, která byla v havarijním stavu. Zpracování projektové dokumentace by mělo stát 56 milionů korun, stavební náklady pak činí 977 milionů.

Podle materiálu pro vládu je letos v únoru v plánu podpis smlouvy o dílo na zpracování projektové dokumentace, se získáním stavebního povolení plán počítá na leden až duben příštího roku. Zhotovitel stavby by měl převzít staveniště v prosinci 2021 a dokončit stavbu v roce 2024.

NÚKIB vznikl v létě 2017 vyčleněním z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Jako centrální správní orgán má na starost kybernetickou bezpečnost včetně ochrany utajovaných informací v oblasti informačních a komunikačních systémů. Zabývá se i neveřejnými službami v rámci družicového systému Galileo. V současnosti ho provizorně vede statutární náměstek Jaroslav Šmíd. Kabinet totiž v prosinci odvolal ředitele úřadu Dušana Navrátila. Do výběrového řízení na jeho nástupce se mohou zájemci hlásit do 28. února.
0 komentářů
přidat komentář

Související články