Rekonstrukci Václavského náměstí zkomplikovala námitka

Vložil
ČTK
22.05.2020 20:35
Cigler Marani Architects, s.r.o.


Praha - Zahájenou rekonstrukci spodní části Václavského náměstí zkomplikovala námitka tzv. systémové podjatosti, kterou podalo občanské sdružení. Týká se kácení stromů. Informaci přinesl server Pražský patriot a ČTK ji potvrdil mluvčí magistrátu Vít Hofman. Komplikace podle něj zřejmě budou znamenat vyšší náklady, které by město mohlo na spolku vymáhat.


Server uvedl, že námitku podal spolek Tilia Thákurova, kterému se plánované kácení nelíbí. Námitka systémové podjatosti se podává na konkrétní osoby z důvodu podezření, že rozhodnutí v úřední věci nebylo nestranné. Podle serveru se to týká nejen úředníků magistrátu a Prahy 1, ale i starosty první městské části Petra Hejmy (STAN) a primátora Zdeňka Hřiba (Piráti).

Podle Hofmana magistrát se spolkem rekonstrukci náměstí konzultoval. "Na základě požadavků tohoto sdružení jsme vytvořili i veškeré posudky, změnili typ stromů a vyhověli všem dalším požadavkům, přesto sdružení podalo námitky k podjatosti," uvedl. Dodal, že stromy bude nyní nutné obestavět tak, aby mohly práce pokračovat. "Podle našich posudků ale víme, že tyto stromy nemají dlouhodobou perspektivu a stejně je bude nutné v následujících letech nahradit," doplnil mluvčí.

Námitka podle něj stavbu významně zkomplikuje a zdraží. "Město pak může zvážit, že v případě vzniku škody se bude proti nim bránit," uvedl. Doplnil, že na náměstí se nyní provádí archeologický průzkum. Následovat by měly práce na inženýrských sítích.

Rekonstrukci, která se týká části náměstí od Můstku k ústí Vodičkovy a Jindřišské ulice, město po dlouholetém projednávání zahájilo koncem dubna. Oprava vyjde na 330 milionů Kč a skončí v roce 2021. Jejím základem je projekt od architektonické kanceláře Cigler Marani Architects, který vznikl už v roce 2005. V budoucnu bude opravena také horní část náměstí, na kterou se podle plánů vedení města mají vrátit tramvaje.
0 komentářů
přidat komentář

Související články