Realitní kancelář prodává romantický zámek Žinkovy na Plzeňsku

Vložil
ČTK
17.10.2019 08:00

Žinkovy - Realitní kancelář Svoboda & Williams prodává romantický zámek Žinkovy. Kulturní památku na Plzeňsku koupila v roce 2007 nadnárodní firma Crown Estates a postupně ji opravovala. Jde o jeden z největších zámků v osobním vlastnictví v Čechách a na Slovensku, obytná plocha je téměř 12.000 metrů čtverečních, uvedla kancelář na svém webu, cenu nezveřejnila. Prodej prezentuje i globální aukční dům Christie's.


Dosavadní majitelé chtěli ze zámku vytvořit hotel a kongresové centrum se zázemím pro rekreaci. Pražská firma Obrapa, která zajišťovala obnovu areálu, slibovala, že po dokončení oprav tam najdou práci desítky místních lidí. V současné době se zámek rekonstruuje a je veřejnosti nepřístupný, uvádí na svém webu městys Žinkovy.

"Je to čerstvá informace, dozvěděl jsem se to ráno. Ptal jsem se dnes správce na zámku a o prodeji nevěděl nic. S americkými majiteli jsem nemluvil," řekl starosta městyse Josef Karhan (Žinkovské sdružení NK). V minulosti tam podle něj lákali lidi do kavárny, na promítání, koncerty a dvakrát do roka zámek otevírali, ale zhruba před třemi lety to skončilo. "Od té doby tam nic pro veřejnost nebylo, kavárna nefunguje," uvedl.

Podle Karhana jsou hotové všechny venkovní práce na zámku včetně izolací, fasády, oken, krovů a střech. "A z poloviny je udělaný i vnitřek, také precizně, včetně podlah, topení i nějakého nábytku," řekl. Starosta nedokázal odhadnout náklady rekonstrukce, ale desítky milionů to budou.

Historie zámku sahá do 12. století. Na pozemku o současné rozloze téměř 19 hektarů stála vodní tvrz. Raně barokní zámek tam vznikl ve druhé polovině 17. století, v roce 1897 byl přestavěn do pseudorenesanční podoby vídeňskými architekty Hermannem Helmerem a Ferdinandem Fellnerem. "Je z každé strany jiný. Jakoby se jednalo o různé objekty, a přece jsou části harmonicky spojeny," uvádí městys.

Od roku 1950 sloužil jako vyhledávané rekreační a ozdravné středisko ROH a v roce 1963 byl prohlášen kulturní památkou. "Ve vlastnictví státu zůstal až do roku 1999, kdy ho koupila společnost Crown Estates," uvedla na svých webových stránkách kancelář.

Areál tvoří podle Svoboda & Williams kromě hlavní zámecké budovy zrekonstruovaný administrativní objekt, jehož součástí je restaurace, konferenční místnost, recepce, kancelářské prostory a čtyři byty. Dále je tam částečně zrenovovaná hospodářská budova a 12 bungalovů, z nichž polovina prošla rekonstrukcí. V areálu je také mlýn a sýpka, které mohou po rekonstrukci sloužit jako restaurace s ubytovacími jednotkami, uvedla kancelář. Vedle zámku jsou Žinkovský rybník a rybník Labuť a lesopark v anglickém stylu. Od roku 1989 zámek vystřídal řadu majitelů a chátral. V letech 1993 až 2007 byl úplně zavřený.
0 komentářů
přidat komentář