Radní má za prioritu dokončení územního plánu Brna do roku 2022

Vložil
ČTK
15.11.2018 19:30
Brno

Brno - Územní plánování v Brně je v krizi a město ztratilo příliš mnoho času debatami. ČTK to řekl Filip Chvátal (KDU-ČSL), který se po víkendu stane novým brněnským radním s gescí v územním plánování. Na čtyřleté období si klade za cíl vytvořit nový územní plán Brna. Současný vznikl v roce 1994 a přestane platit po roce 2022. Do té doby musí mít Brno plán nový.


Návrh územního plánu má vypracovat Kancelář architekta města Brna na základě letos schválených pokynů, které vycházely z několik let starého konceptu nového územního plánu. Návrh by měl být hotov za rok, potom ho čeká projednání s městskými částmi a veřejností a zapracování připomínek. "Je možné to stihnout do konce roku 2022. Je to mojí největší prioritou pro toto volební období. Bude to ovšem velmi obtížný úkol. Územní plánování je podle mého názoru v krizi. Komplikovanost projednávání je na hraně únosnosti," řekl Chvátal.

Podle něj Brno ztratilo obrovské množství času debatami, co přesně se bude dělat. "Je otázka, jestli město nemělo podat kasační stížnost na zrušenou aktualizaci územního plánu. Město se přelo s krajem a rozporovalo jeho postup ve věci schvalování zásad územního rozvoje a odmítalo rozhodnout, dokud se zásady neschválí. Potom se dlouze rozhodovalo, zda připravit nový územní plán, nebo dopracovat vzniklý koncept," vyjmenoval Chvátal.

Soud v roce 2014 zrušil velkou aktualizaci územního plánu Brna na podnět aktivistů a spolků, po volbách a změně vedení už se však radnice dál soudně nebránila. Město také čekalo, až budou hotovy zásady územního rozvoje jakožto krajský územní plán. Část politiků tvrdila, že bez toho nemůže město na svém plánu pracovat, část tvrdila, že nový plán může tvořit při spolupráci s krajem.

Chvátal si nepřipouští, že by územní plán do konce roku 2022 nebyl dokončen. "Udělám vše pro to, aby se to nestalo. Aby byl celý projekt úspěšný, musíme do něj zapojit odborníky, a to i ze zahraničí. Jako zásadní vidím projednání s veřejností a městskými částmi i sdruženími, abychom předešli tisícům připomínek. Zcela zásadní bude právní stránka věci. Můžeme nakreslit dobrý plán, ale musí obstát, pokud jej někdo zažaluje," uvedl Chvátal. Soud v minulosti zrušil nejen aktualizaci územního plánu Brna, ale také v roce 2012 zásady územního rozvoje kraje, které kraj musel vypracovat znovu. Kromě prací na novém plánu chce Chvátal dokončit některé změny současného plánu, které je potřeba schválit. "Je tam velké množství důležitých změn. U těch nekonfliktních bych upřednostňoval formu zrychleného režimu. Jsme schopni do devíti měsíců takovou změnu schválit," dodal Chvátal.

Dosud měli územní plánování na starosti Zelení, kteří byli v koalici s ANO, Žít Brno s Piráty, KDU-ČSL a TOP 09. Lidovci ale před volbami projevili s prací Zelených nespokojenost. Nyní bude Brnu vládnout koalice ODS, KDU-ČSL, Pirátů a ČSSD.
0 komentářů
přidat komentář

Související články