Rada pro památky je proti plánované přestavbě bývalého domu odborářů

Vložil
ČTK
25.01.2022 07:40
Praha

Karel Honzík
Josef Havlíček


Praha - Český národní komitét ICOMOS se vymezil proti plánovaným zásahům do budovy bývalého Všeobecného penzijního ústavu v Praze na Žižkově. Jsou podle odborníků sdružených v této organizaci nepřijatelné a požadují, aby majitelé domu či autoři rekonstrukce respektovali odborné stanovisko Národního památkového ústavu. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí Českého národního komitétu ICOMOS, tedy Mezinárodní rady pro památky a sídla, Jan Štoll. Dům byl dlouho známý jako sídlo odborářů, dnes mu jeho majitelé říkají Radost.


Připravovaná přestavba funkcionalistické budovy na náměstí Winstona Churchilla má zvýšit krajní křídla budovy. Odbor památkové péče na pražském magistrátu přestavbu schválil loni 1. října. Majitelem domu, který dříve patřil odborářům, je dnes podle veřejných zdrojů společnost Dům Žižkov. Nový majitel chce v budově zřídit nájemní byty, kanceláře, obchodní prostory i sklady, v domě se otevřelo kino a zpřístupnila terasa. Svůj záměr přestavby majitelé představují na webu. Aktuální reakci společnosti ČTK shání.

Proti přestavbě již loni protestovaly tři desítky odborníků a zástupců akademické sféry nebo také Klub Za starou Prahu. Budova od architektů Josefa Havlíčka a Karla Honzíka se po svém dokončení v roce 1934 setkala ve světových médiích s ohlasem, jakého už podle zastánců zachování stavby nedosáhla žádná jiná česká moderní stavba. V roce 1958 byla prohlášena za kulturní památku.

"Plánované úpravy by v žádném případě neměly postihnout ty vlastnosti, pro které byla uznána mimořádná hodnota stavby při zápisu do seznamu kulturních památek. Nežádoucí jsou zásahy, které výrazně změní povahu dispozice a poškodí dochované interiéry s autentickými prvky," uvedl dnes prezident národního komitétu ICOMOS Václav Girsa.

"Naprosto nevhodné je zvyšování hlavní budovy či bočních těles budovy o další patra, a to nejen kvůli znešvaření vnější kompozice hmot, která představuje zásadní součást architektonické hodnoty objektu, ale i pro negativní dopady z hlediska širších vizuálních souvislostí, s narušením panoramatických pohledů podnože Žižkova," dodal Girsa.

Historikové umění a další odborníci z tuzemských vysokých škol se loni koncem roku obrátili na ministra kultury, aby zahájil přezkum rozhodnutí pražského magistrátu, který přestavbu povolil. Dopis podepsali třeba Richard Biegel, ředitel Ústavu pro dějiny umění Filozofické fakulty UK, Jan Kristek, děkan Fakulty architektury Vysokého učení technického v Brně, Osamu Okamura, děkan Fakulty umění a architektury Technické univerzity v Liberci nebo Jindřich Vybíral, rektor Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. Žádost o přezkumné řízení podalo územní pracoviště Národního památkového ústavu v Praze 19. listopadu. Zatím ale zahájeno nebylo.
0 komentářů
přidat komentář

Související články