Prostějov chystá rekonstrukci kulturního domu, stát má 200 mil. Kč

Vložil
ČTK
27.01.2021 19:10
Prostějov

Prostějov – Prostějovská radnice připravuje rekonstrukci Kulturního a společenského centra na okraji historického jádra města. Projekt má stát až 200 milionů korun. O podobě rekonstrukce rozhodne 23. února zastupitelstvo. ČTK to sdělil primátorův náměstek Jiří Rozehnal (ANO).


"Vybíráme si ze tří variant řešení. První je minimalistická a počítá jen s nejnutnějšími opravami. Druhá řeší současný stav technického zařízení budovy a podstatné změny nutné pro další využívání centra k jeho účelům. Tou třetí je pak generální rekonstrukce," uvedl Rozehnal.

Vedení města se podle primátora Františka Jury (ANO) přiklání ke druhé variantě, která kalkuluje s náklady kolem 200 milionů korun. "Díky ní by naše Kulturní a společenské centrum mohlo sloužit městu Prostějovu další desítky let," uvedl Jura.

Pokud zastupitelstvo schválí tuto variantu, tak bude opravena střecha, sociální zařízení, vzduchotechnika, vytápění, klimatizace, osvětlení a ozvučení. Obnovu by absolvovaly také všechny podlahy a šatny.

Po únorovém výběru varianty rekonstrukce město nechá vypracovat projektovou dokumentaci, na což naváže výběrové řízení na dodavatele stavby. "Stavební práce by se tak mohly rozběhnout buď na podzim letošního roku, nebo nejpozději na jaře 2022," podotkl Jura.

Podle Rozehnala bude rekonstrukce kulturního domu finančně náročná a město si zřejmě bude muset vzít úvěr. "Připravujeme se na možnost externího financování. Naše město je na tom dlouhodobě finančně velmi dobře a pro banky bychom byli velmi zajímavým klientem. Peníze bychom proto mohli získat za výhodných podmínek," podotkl.

Prostějov se mohl pustit do přípravy rekonstrukce společenského domu a jeho okolí poté, co odvolací soud potvrdil zneplatnění smlouvy prostějovské radnice s firmou Manthellan o plánované výstavbě obchodního domu Galerie Prostějov v této části centra města.
0 komentářů
přidat komentář