Před nemocnicí na Karlově náměstí v Praze začnou 23. března opravy

Vložil
ČTK
17.03.2023 18:40
Praha

Praha – Před Všeobecnou fakultní nemocnicí na pražském Karlově náměstí začne 23. března rekonstrukce chodníků a silnic. Rekonstrukce je součástí oprav Karlova náměstí a okolí, udělá ji Technická správa komunikací (TSK). Cílem je zlepšit podmínky pro pohyb chodců a zvýšení bezpečnosti provozu. ČTK to sdělila mluvčí TSK Barbora Lišková. Provoz bude částečně zachován.


Na náměstí v ulicích U Nemocnice a Vyšehradská budou rozšířeny jízdní pruhy, které budou mít nově živičný povrch. Přibude pruh pro cyklisty. Upraví se také parkovací stání s kamennou dlažbou. Chodníky budou nově z drobné kamenné mozaiky, u parku pak bude dočasně asfaltový povrch, důvodem je plánovaná úprava celého parku. Práce navazují na úpravy, které se dělaly po obvodu náměstí v minulých letech.

Od 23. března do 16. dubna bude uzavřen chodník před nemocnicí, následně od 17. dubna do 8. května nebudou přístupné chodníky u parku. Od 9. května pak bude uzavřena polovina silnice přilehlé k parku, a to do 28. května. Od 29. května bude následně uzavřena polovina vozovky přilehlé k nemocnici, ta bude uzavřena do 11. června.

Na Karlově náměstí byly už v minulosti opraveny povrchy nebo semafory a přibyly chodníky pro chodce. TSK vybudovala v minulých letech také deset bezbariérových přechodů pro chodce, které jsou vybaveny signálními slepeckými pásy. Rozšířena byla nároží křižovatek, čímž se zkrátila délka vybraných přechodů nebo byla upravena šířka jízdních pruhů.

Odděleným projektem je úprava parku v centru náměstí, kterou připravuje magistrát. Město vybralo prostřednictvím tzv. soutěžního dialogu architektonická studia, která vytvořila projekt rekonstrukce.

Karlovo náměstí, dříve Dobytčí trh, je s rozlohou 80.550 metrů čtverečních největším náměstím v Česku a jedním z největších v Evropě. Na délku měří 510 metrů a na šířku 130 metrů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články