Praha zřídí fond spoluúčasti, kam developeři přispějí na infrastrukturu

Vložil
ČTK
17.01.2022 15:10
Praha

Praha – Pražský magistrát zřídí Fond spolu- účasti investorů na rozvoji území, do kterého budou developeři po dohodě s městem přispívat na rozvoj infrastruktury. Důvodem je nedostatek peněz na vybudování nové infra- struktury, kterou má na starosti město. Vyplý- vá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Vedení města rovněž schválilo metodiku, podle které se bude postupovat. Dokument musí ještě schválit pražští zastupitelé.


"Vznik veřejné infrastruktury je pro fungování nových čtvrtí nezbytný, město však nemá dostatek investičních prostředků na to, aby v nejbližších desetiletích potřebnou veřejnou infrastrukturu zafinancovalo," píše se v dokumentu.

Uzavření smlouvy bude dobrovolné. Peníze, které investor městu poskytne, budou účelově vázány na vybavení či úpravu veřejné infrastruktury nebo na výstavbu rekreačního vybavení či bytů. Podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (TOP 09) nyní město jedná například s developery v Letňanech nebo areálu Nákladového nádraží Žižkov. V případě Žižkova by na infrastrukturu prý mohl magistrát v následujících letech postupně získat až 1,5 miliardy korun.

Fond bude mít na starosti mimo jiné evidenci uzavřených smluv s developery a poskytnutých částek. Pravidelně bude vyhodnocovat a navrhovat úpravy metodiky spolupráce a navrhovat novelizace.

Metodika nastaví pravidla, podle kterých bude město spolupracovat s developery. Cílem je spolupráce a koordinace kroků všech zúčastněných, tedy magistrátu, městské části a developera, a nastavení míry spoluúčasti. Metodika rovněž nastaví jasná pravidla. "Klade (metodika) důraz na koordinaci a řešení případných nejasností, protichůdných či nesouladných postojů dotčených stran již ve fázi před změnou územního plánu," píše se v textu metodiky. Přestože je dohoda dobrovolná, Hlaváček se neobává, že by ji investoři bojkotovali. "Potřeba a ochota k dohodě sílí," řekl Hlaváček.

Magistrát i městské části v minulosti s developery uzavíraly mimořádné smlouvy, v kterých se developer zavázal splnit požadavky města nad rámec svých povinností. Stalo se tak například u projektu plánované výstavby Masaryk Centre u Masarykova nádraží, kterou podepsaly se společností Prague CBD ze skupiny Penta magistrát a Praha 1.
0 komentářů
přidat komentář

Související články