Praha vyhlásila soutěž na podobu okolí a haly hlavního nádraží

Vložil
ČTK
02.06.2022 18:10
Praha


Praha - Pražský magistrát, dopravní podnik (DPP) a Správa železnic (SŽ) dnes vyhlásily soutěž na podobu plánovaných úprav okolí a nové haly hlavního nádraží. Novinářům to řekli jejich zástupci. Návrh má zahrnout tři velké projekty - stavbu tramvajové trati a úpravy Vrchlického sadů, které plánuje magistrát, a rekonstrukci nové odbavovací haly nádraží, což připravuje SŽ. Výsledky budou známy kolem poloviny příštího roku a stavět by se mohlo začít v roce 2025 nebo 2026.


Soutěž bude mít formu soutěžního dialogu, při kterém se do přípravy s projektanty zapojí odborníci a zástupci magistrátu, dopravního podniku, SŽ a dalších zainteresovaných stran. Zájemci se již mohou hlásit do prvního kola, z něhož v září vzejde pět postupujících týmů, které začnou připravovat návrhy. V prosinci se počet sníží na tři a na jaře příštího roku by porota měla vybrat vítěze.

"Ten prostor dlouhodobě nebyl ozdobou našeho města, já bych se nebál říci, že byl spíše ostudou," uvedl k okolí hlavního nádraží primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Narážel tím na špatnou pověst Vrchlického sadů, kterým Pražané kvůli množství lidí bez domova a drogově závislých přezdívají Sherwood, a také od nádraží relativně vzdálenou tramvajovou zastávku.

Dopravu má zlepšit má tramvajová trať, která povede od Vinohradské třídy přímo sady kolem nádraží a napojí se na nynější koleje v Bolzanově ulici. Původně město zvažovalo vedení tramvaje Opletalovou ulicí, ale to podle náměstka primátora Petra Hlaváčka (za TOP 09) narazilo na hlukové limity. Koleje již kolem nádraží dříve vedly, v roce 1978 byly zrušeny, podle technického ředitele pro povrchovou dopravu DPP Jana Šurovského bez kloudného důvodu.

Architekti a urbanisté budou hledat řešení pro celou plochu Vrchlického sadů včetně navazujících veřejných prostranství. Z východní strany je území ohraničeno západní hranou Wilsonovy ulice a novou odbavovací nádražní halou. Na jižní straně zahrnuje cíp původní plochy parku a končí na nároží Václavského náměstí. Západní stranu pak tvoří domy ve Washingtonově a Opletalově ulici. Na severní straně je území ohraničeno domy v Bolzanově. Soutěž se nebude týkat magistrály.

Podle tisku, který nedávno schválili pražští zastupitelé, odhaduje město náklady na vybudování kolejí a úpravy parku ve výši přes půl miliardy korun. Kolik bude stát rekonstrukce nové odbavovací haly nádraží, to v tuto chvíli podle ředitele SŽ Jiřího Svobody nejde říci. Ze střechy haly by se mělo pod zem přesunout nynější parkoviště, co bude místo něj, vzejde ze soutěžního dialogu. Zájem o něj již podle garanta soutěže, architekta Jakuba Cíglera, potvrdily desítky světových architektonických studií.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Skvělý
Tomas
02.06.22 08:18
Bohuzel
Dr.Lusciniol
01.07.22 05:15
bourat, a zase bourat,
Eva Dobiášová
03.07.22 04:56
zobrazit všechny komentáře

Související články