Praha 8 zaplatí Metrostavu za nedostavěné Centrum Palmovka asi 142 milionů Kč

Vložil
ČTK
01.12.2021 18:00
Praha

Libeň


Praha – Radnice Prahy 8 zaplatí firmě Metrostav Alfa za nedostavěnou budovu Centra Palmovka zhruba 142 milionů Kč. Budova s pozemky následně přejde do majetku hlavního města. Vyplývá to z třístranné dohody, jejíž znění dnes schválili zastupitelé městské části. Výměnou od magistrátu dostane Praha 8 dotaci 550 milionů Kč a zároveň jí město odpustí dluh. Část opozice dnes kritizovala vedení radnice, kdy podle ní městské části nezůstala budova ani pozemky a přišla o peníze.


Stavbu budovy, kde měla mít radnice nové sídlo a jejíž součástí měly být komerční prostory, schválilo předminulé vedení městské části v roce 2010. Náklady byly tehdy odhadovány na více než miliardu. Minulé vedení Prahy 8 ale stavbu zastavilo a následně se o její vlastnictví soudilo.

"Dohoda o narovnání by měla ukončit veškeré nároky zúčastněných stran. To, že to (problém s dostavbou) bude ukončeno, bude znamenat, že celé území na Palmovce bude rozvíjeno komplexně. Městské části bude navíc odpuštěn dluh magistrátu a bude jí poskytnuta dotace. Není to kompromis, nad kterým bych jásal, ale je podle mě přijatelný," řekl starosta Ondřej Gros (ODS).

Dohodu musí ještě schválit radní a zastupitelé hlavního města a následně bude zúčastněnými stranami podepsána. Vedení Prahy letos v září s postupem ústy primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a radního Jana Chabra (TOP 09) souhlasilo.

Výsledek jednání kritizovali někteří zástupci opozice. "To jsou Lipany, to se nedá nazvat jinak než porážka," řekl opoziční zastupitel Tomáš Němeček (8žije). Podle jeho názoru je několik problematických částí dohody, mezi nimi např. částka 142 milionů, kterou musí radnice stavební firmě vyplatit. Obdobný názor měl opoziční zastupitel Ondřej Buršík (8žije), podle kterého radnice zaplatila stovky milionů korun a nakonec nebude mít budovu, peníze ani pozemky.

Starosta Gros a radní Tomáš Slabihoudek (TOP 09/STAN) řekli, že Metrostav radnici žaloval a ta by v případě prohraného sporu musela zaplatit až 214 milionů. "Tím, že došlo k ústupkům, tak pokud nabyde dohoda účinnosti, Metrostav stáhne žaloby," řekl Slabihoudek. "Hrozila nám k zaplacení vyšší částka než ta, která je v narovnání. Navíc magistrát nám odpustí dluh 250 milionů korun," dodal Gros.

Němeček upozornil také na prohraný spor s jedním z někdejších zájemců o pronájem prostor v budově Nové Palmovky. Podle Grose sice tento spor dopadl pro městskou část neúspěšně, další prý nyní nehrozí. "Jsou promlčené. Toto byl jediný spor, který byl zahájen včas," řekl.
0 komentářů
přidat komentář

Související články