Praha 10 zahájila opravu nevyužívané školy na Strašnické za 312,8 mil. Kč

Vložil
ČTK
25.05.2022 18:10
Praha

Strašnice


Praha – Dnes začala rekonstrukce nevyužívané secesní budovy bývalé školy v ulici V Olšinách u stanice metra Strašnická, oprava vyjde na 312,8 milionu Kč. ČTK o tom informoval mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník. Práce provedou firmy OHLA ŽS a Syner a potrvají zhruba dva roky. Po jejich dokončení bude v budově opět základní škola s kapacitou 360 žáků.


"Vycházíme z původních dispozic, zásahy do zachovaných konstrukcí budou minimální. Děti se mohou těšit na dvanáct kmenových učeben, chybět nebude jídelna s vlastní kuchyní," uvedla radní Prahy 10 Olga Koumarová. Dodala, že vedle školy vznikne polyfunkční sportovní hřiště s nízkou tribunou a v přilehlém parčíku nové cestičky, stromy a odpočinkové plochy.

V budově přibude výtah, který zajistí bezbariérovost školy. Budova je od roku 2014 kulturní památkou, stavební firmy tak budou při rekonstrukci spolupracovat s památkáři. Rekonstrukci radnice připravovala několik let. Městská část by měla podle dřívějších informací na práce získat dotaci od magistrátu 80 milionů korun.

Vedení Prahy 10 v minulosti zvažovalo, že by do budovy mohlo přestěhovat úřad městské části, nakonec však rozhodlo o opravě stávající radnice ve Vršovické ulici.

Praha čelí nedostatku míst ve školách a školkách, která se týká zejména okrajových městských částí, ale i těch centrálnějších, jako je Praha 5 nebo právě Praha 10. Radnice desáté městské části dříve uvedla, že v souvislosti s demografickými prognózami bude nutné zpracovat i další projekty rozšíření u škol na Zahradním Městě, ve Vršovicích a v Malešicích. Loni radnice začala stavět novou mateřskou školu v Bajkalské ulici.

Praha 10 je podle počtu obyvatel po Praze 4 druhou největší pražskou městskou částí, žije v ní zhruba 110.000 lidí. Zahrnuje celé Vršovice, většinu Strašnic a Malešic a části Záběhlic, Michle, Vinohrad, Hrdlořez, Hloubětína a Žižkova.
0 komentářů
přidat komentář

Související články