Povodí začalo s rekonstrukcí Staroměstského jezu za 112 mil. Kč

Vložil
ČTK
07.04.2021 17:45
Praha - Stavbaři dnes začali s pracemi na rekonstrukci historického Staroměstského jezu na Vltavě v Praze. V tendru pro státní podnik Povodí Vltavy zvítězila firma Metrostav, sdělil dnes ČTK mluvčí podniku Hugo Roldán. Rekonstrukce by měla stát 112 milionů korun, potrvá do jara roku 2024. Podle mluvčího rekonstrukce nenaruší případnou plavbu po řece, práce budou dělníci dělat po etapách, aby plavební dráha zůstala prostupná.


Historický jez je památkově chráněný. Firmy dnes nasadily kráčející bagr, který urovná kamennou část v nadjezí. "Následovat bude instalace návodní jímky v délce cca 60 metrů na levém poli jezu hned vedle vorové propusti. V dalším týdnu od 12. dubna začne postupné odbourávání původní konstrukce jezu," dodal podnik.

Povodí uvedlo, že závěry prohlídek jezu odhalily závažné závady v jeho konstrukci, ničí se dřevěná roštová konstrukce. Oprava z konce 60. let minulého století jez stabilizovala, historický objekt ale na druhou stranu poškodila náhradou kamenných desek za beton. Rekonstrukce navrací jez do původní podoby. Obnoví se tak dubová roštová konstrukce, ve které bude kamenná výplň z velkých žulových kamenů.

"Práce na rekonstrukci Staroměstském jezu začaly přesně podle plánu, kdy stroje zajistí provádění prací na suchu v délce cca 60 metrů na levé polovině jezu poblíž Kampy. Následovat budou bourací práce na degradovaném dřevěném roštu a betonové výplně jezu," řekl generální ředitel povodí Petr Kubala.

Staroměstský jez se na řece nachází nejméně od 13. století. Jeho tradičním účelem bylo podle podniku vzdutí vody pro pohon mlýnů a vodárenské využití. Šlo o osm Staroměstských mlýnů a Staroměstskou vodárenskou věž, na malostranské břehu pak o mlýn sv. Jiří (později Sovovy mlýny) a tři mlýny na Čertovce.
0 komentářů
přidat komentář

Související články