Polička chce nejdřív na konci léta začít s rekonstrukcí náměstí B. Martinů

Vložil
ČTK
24.05.2022 19:15
Polička

Přemysl Kokeš


Polička – Polička na Svitavsku začne na konci léta nebo na podzim s rekonstrukcí náměstí Bohuslava Martinů. Práce rozdělí na dva roky. Prostor se zcela promění, přibude tam atypický mobiliář, zeleň, fontána. Bude také upomínkou na sklada- tele, který se ve městě narodil, uvedlo město v tiskové zprávě.


Prostor o 3500 metrů čtverečních má být místem, kde lidé budou rádi trávit čas. Návrh zpracovali architekti Přemysl Kokeš a Zuzana Ambrožová. Navrhli vysazení více než desítky stromů, vybudování amfiteátru, místa pro piknik či kulturní akce a kašnu. Z ní povede potůček až do Riegrovy ulice. Voda odkazuje na jedno z nejznámějších děl Bohuslava Martinů Otvírání studánek.

Skladatele zobrazí socha jako malého chlapce, který běží s housličkami domů, tedy do věže kostela svatého Jakuba, kde se narodil a bydlel. "Na rozdíl od rekonstrukce běžné ulice jsou zde ovšem navíc řešeny atypické prvky mobiliáře a vodní prvky, a dále technické podzemní objekty související jednak s provozem navržené fontány, ale zejména s hospodařením s dešťovou vodou," uvedla vedoucí odboru územního plánování, rozvoje a životního prostředí Marta Mastná.

Dešťové vody budou svedeny do podzemních nádrží a následně poslouží jako zálivka zeleně. Bude tam přivedená pro závlahu i přípojka pitné vody pro případ velkého sucha. V zimě a na podzim budou nádrže sloužit jako retenční prvky, které odlehčí provoz kanalizace. Fontána a potůček budou v provozu pouze v letních měsících. Vstup do kostela svatého Jakuba, který je národní kulturní památkou, stavební firma přestaví na bezbariérový.

Město připravuje výběrové řízení a vybraná firma začne ke konci léta nebo na podzim stavět. Na první etapu proměny náměstí včetně projektu si město vyčlenilo v rozpočtu téměř 12 milionů korun. "Věřím, že realizací revitalizace náměstí Bohuslava Martinů a přilehlých prostor v okolí kostela dojde k důstojnému završení obnovy veřejných prostranství a inženýrských sítí v historickém centru města," uvedla Mastná.
0 komentářů
přidat komentář

Související články