Pod UNESCO je třebíčský zámek, kraj podepsal memorandum o údržbě

Vložil
ČTK
18.12.2018 17:55
Třebíč


Jihlava - Kraj Vysočina dnes uzavřel memorandum o spolupráci mezi správci třebíčských památek UNESCO. Reagoval tak na rozhodnutí výboru světového dědictví, který letos rozšířil hranici památky o zámek, který jako bývalý klášter bezprostředně navazuje na baziliku svatého Prokopa. Bazilika je společně s židovskou čtvrtí a židovským hřbitovem památkou UNESCO od roku 2003.


V zámku sídlí muzeum zřizované krajem. Memorandum je podle náměstkyně hejtmana Jany Fischerové (ODS) deklarací toho, že se kraj chce i nadále podílet na propagaci a péči o třebíčské památky. Kromě Kraje Vysočina podepsali memorandum zástupci Třebíče, Římskokatolické farnosti Třebíč a brněnské židovské obce.

Třebíčský zámek vznikl přestavbou benediktinského kláštera v 16. století. Je národní kulturní památkou. Muzejním potřebám slouží od roku 1957. Jako Muzeum Vysočiny Třebíč funguje od roku 2003.

Mezi památky UNESCO patří na Vysočině také historické centrum Telče na Jihlavsku, které se na seznam dostalo v roce 1992. O dva roky později k němu přibyl poutní kostel svatého Jana Nepomuckého na Zelené hoře ve Žďáru nad Sázavou. Všechna tři města s památkami UNESCO mohou žádat v rámci Fondu Vysočiny o peníze na jejich propagaci. Mohou získat až 500.000 korun. Žádosti na rok 2019 bude krajský úřad přijímat v únoru.
0 komentářů
přidat komentář

Související články