Plasy opraví za 18 mil. Kč hrobku Metternichů, má přilákat více cizinců

Vložil
ČTK
24.09.2021 16:55
Plasy

Plasy – Plasy na Plzeňsku začnou příští rok opravovat za 18 milionů korun hrobku šlechtického rodu Metternichů, která je v majetku města. Chtějí ji turisticky propojit s hojně navštěvovaným areálem plaského kláštera. Hotová by měla být do roku 2023, kdy bude Metternichovo výročí, a měla by být atrakcí pro cizince, hlavně Rakušany, řekl ČTK starosta Zdeněk Hanzlíček (ČSSD). Stálou Metternichovskou expozici chystá do roku 2023 v klášteře v Plasích také Národní památkový ústav (NPÚ), a to v budově barokní prelatury, kterou teď opravuje za 150 milionů Kč.


Do Plas s 2800 obyvateli jezdí stále více turistů, hlavně do kláštera, centra stavitelství, na Metternichovu hrobku, do muzea litiny, zoo a pivovaru, na golf, přírodní koupaliště a na kola a výlety do přírody. V běžných letech přijede do města ročně 100.000 až 110.000 návštěvníků. Letošní návštěvnost bude podle Hanzlíčka také vysoká, do 80.000 lidí. "Po uvolnění protiepidemických restrikcí začali od jara jezdit naplno," řekl.

Hrobka patří podle starosty mezi velmi významná návštěvní místa ve městě. "Máme zažádáno o dotaci kolem 13,5 milionu z evropského programu IROP a máme velkou naději na její získání. Doufejme, že příští rok, někdy v polovině roku, začneme," uvedl. Město už objekt odvodnilo za tři miliony korun. Teď stavbaři obnovují krytinu a krovy a v poslední etapě opraví fasádu a interiér.

Také NPÚ chystá k roku 2023 expozice a instalace věnující se šlechtickému rodu Metternichů. Vzniknou v bývalé prelatuře, dvoukřídlém patrovém domě opata, nazývaný také zámkem, jehož rekonstrukci podpořil také evropský program IROP. "Expozice se bude věnovat zejména období Richarda Metternicha (syna rakouského ministra zahraničí a státního kancléře), který tady tvořil pro město nejvíc a nejvíc tu pobýval. Bude to volně přístupná instalace, což je nový počin NPÚ, chceme si to vyzkoušet. Takže v areálu budou dvě prohlídkové trasy - zámek (prelatura) a klášter," uvedl kastelán kláštera Pavel Duchoň. Pokoje a chodby budou co nejvěrohodnější podle soupisů Metternichovského majetku. V klášteře je velký obrazový fond Metternichů, který se teď restauruje, mobiliář zapůjčí Metternichovský zámek Kynžvart.
0 komentářů
přidat komentář

Související články